Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σε σοκαριστικά πλέον επίπεδα η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα: Πολύ πάνω από τις 100.000 τα κρούσματα και «μαύρη» εβδομάδα με 355 θανάτους

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας

2 Αυγούστου 2022 15:45
Σε σοκαριστικά πλέον επίπεδα η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα: Πολύ πάνω από τις 100.000 τα κρούσματα και «μαύρη» εβδομάδα με 355 θανάτους
Πηγή φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την εβδομάδα 25-31 Ιουλίου καταγράφηκαν 122.230 κρούσματα COVID-19 (11.716 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού (-11% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 20% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.474.616 εκ των οποίων 51.8% γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.558 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 365, -9% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.219 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 317, 2% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 138 (65.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 92.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 355 θάνατοι ασθενών COVID-19 (34 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 21% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.377 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συναγερμός Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για τον κορωνοϊό: «Να εμβολιαστούν με 4η δόση οι άνω των 50 ετών!» (Video)

«Είμαστε στην κορυφή αυτού του επιδημικού κύματος. Από τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει μια βραδεία αποκλιμάκωση» στα κρούσματα του κορωνοϊού δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα τον Ιούλιο αποκάλυψε ότι φτάσαμε να έχουμε τετρακόσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι πολλές για καλοκαίρι. Παράλληλα, τρομακτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 400.000-500.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα!

«Έχουμε δυστυχώς πολλούς θανάτους ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα, εν πολλοίς ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι με τις αναμνηστικές δόσεις» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας όπως είπε ότι «ο κορωνοϊός δεν έφυγε δυστυχώς, παρά τον παγκόσμιο ενθουσιασμό στα τέλη της άνοιξης ότι τελειώσαμε. Ο ιός εξελίσσεται. Θα μάθουμε να ζούμε για κάποιο διάστημα με τον ιό».

Μιλώντας για τι πρέπει να αναμένουμε όταν ανοίξουν τα σχολεία και όλοι κλειστούν στα σπίτια τους ο καθηγητής Πνευμονολογίας εστίασε στο γεγονός ότι το κλίμα στην Ελλάδα μας ευνοεί σε σχέση με άλλες χώρες.

Να εμβολιαστούν με 4η δόση οι άνω των 50 ετών

«Η ελπίδα μέχρι τότε είναι ότι θα έχουν υπάρξει τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Αν τώρα όσοι είναι πάνω από 50 ετών κάνουν την αναμνηστική τρίτη ή τέταρτη δόση το φθινόπωρο θα μας βρει πολύ πιο θωρακισμένους», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα επικαιροποποιημένα εμβόλια ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι μισό καινούργιο, μισό παλιό. Ο ίδιος καυτηρίασε το γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά να εκθέτει τον εαυτό τους σε κίνδυνο ενώ δείχνει να μην προβληματίζεται για τους 35 – 40 νεκρούς καθημερινά.

Όσον αφορά για το πρωτόκολλο που ισχύει για όσους έχουν νοσήσει ο ίδιος είπε ότι ακόμα και όταν το διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό βγαίνει αρνητικό, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν είναι μέσα μας και η πιθανότητα να κολλήσουμε κάποιον άλλο είναι μικρότερη.

O κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στην ευλογιά των πιθήκων για την οποία υπάρχει εμβόλιο, λέγοντας ότι λόγω του συγκεκριμένου τρόπου μετάδοσης, το μέσο άνθρωπο που έχει μια πιο συγκρατημένη σεξουαλική ζωή δεν τον απασχολεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share