Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Novartis: Στις 19 Σεπτεμβρίου το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες

28 Ιουλίου 2022 14:41
Novartis: Στις 19 Σεπτεμβρίου το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κύβος ερρίφθη με το ειδικό δικαστήριο που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, να πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση στις 19 Σεπτεμβρίου. Στο εδώλιο μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα καθίσει και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Δείτε επίσης: Novartis: Τα νέα δεδομένα για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας (της Ελένης Τουλουπάκη) και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για παρεμβάσεις που κατηγορείται ότι έκανε σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η κ. Τουλουπάκη παραπέμφθηκε να δικαστεί με οριακή πλειοψηφία 3-2 για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στη μη διαβίβαση «αμελλητί» όπως προβλέπεται εκ του νόμου, δικογραφίας που αφορούσε τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis από τους πρώην υπουργούς Ξανθό- Κουρουμπλή.

Βουλή: Ψηφίστηκε με 177 «ναι» η παραπομπή Παπαγγελόπουλου για την Novartis

Ψηφίστηκε στη Βουλή με 177 «ναι» η παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με τον ίδιο να κατηγορείται για 8 αδικήματα, έχοντας παίξει, όπως φαίνεται, σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Novartis, ενώ νωρίτερα είχε επικρατήσει πανικός με... χειρονομίες και αποβολές στο Κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και αφορούσε κάθε μία από τις 8 καταγγελλόμενες πράξεις χωριστά, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, ήτοι άσκηση δίωξης για:

1) Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2) Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3) Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259)
4) Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
5) Απόπειρα Εκβίασης (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7) Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ)
8) Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

Στο ψηφοδέλτιο οι βουλευτές θα πρέπει να σημειώσουν «Ναι» ή «Όχι» ή «παρών» δίπλα από κάθε καταγγελλόμενη πράξη.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Ο επίλογος της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, γράφηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Ιωάννη Μπούγα, που ήταν και ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως «η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ίσως η πιο σκληρή τιμωρία των ενόχων». «Ο πολιτικός κόσμος δεν δικαιούται να μείνει απαθής και απλός θεατής όσων θα εξελιχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας, ώστε στο μέλλον ν΄αποτραπούν παρόμοιες συμπεριφορές, που πλήττουν τη Δημοκρατία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί και θα εμπεδωθεί η λειτουργία του κράτους δικαίου και υποθέσεις που θεωρούνται άγος, μπορεί να μεταβληθούν σε ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας» ανέφερε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν τη βούληση και το σθένος να το πράξουν» υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στους εννέα περίπου μήνες εργασιών της επιτροπής, η οποία και πραγματοποίησε 64 συνολικά συνεδριάσεις, με περίπου 12.200 σελίδες πρακτικών και εξέταση 23 μαρτύρων, ανέφερε πως όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, «πολλοί ήταν εκείνοι που διέδιδαν ότι το αποδεικτικό υλικό ήταν ισχνό, ότι γρήγορα θα μετατρεπόταν σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ή θα επικρατούσαν λογικές συμψηφισμού και πολιτικές σκοπιμότητες που θα αποπροσανατόλιζαν την έρευνα και θα ενίσχυαν την δυσπιστία των πολιτών σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες ερευνούν ποινικές ευθύνες υπουργών» καθώς άλλωστε ήταν «νωπές ακόμα οι μνήμες από την προανακριτική-φιάσκο, που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share