Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Συναγερμός για τη «λευκή ουσία»! «Κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν» - Πιθανή η καθολική εκκένωση των Αντιφιλίππων (Video)

Μεγάλη αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή - «Ίσως να μην είναι ασφαλές να κυκλοφορούν άνθρωποι σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής»

17 Ιουλίου 2022 07:58
Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Συναγερμός για τη «λευκή ουσία»! «Κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν» - Πιθανή η καθολική εκκένωση των Αντιφιλίππων (Video)
(ΤΣΟΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ EUEOKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Μεγάλη αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή των Αντιφιλίππων της Καβάλας έχει προκαλέσει η πτώση του αεροσκάφους Antonov.

Στο σημείο έχουν ήδη μεταβεί ειδικοί προκειμένου να ελέγξουν το επικίνδυνο φορτίο με τα πυρομαχικά, το οποίο φαίνεται ότι μετέφερε το Antonov.

Πιθανή η καθολική εκκένωση των Αντιφιλίππων

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων», προσθέτοντας ότι ίσως να μην είναι ασφαλές να κυκλοφορούν άνθρωποι σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής.

«Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν πιθανώς να πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός. Είναι 1.000 με 1.200 οι κάτοικοι. Δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα» τόνισε ο δήμαρχος. Ερωτηθείς τι είναι αυτό που φοβούνται οι Αρχές και αν υπάρχει ανησυχία για τοξικότητα ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Δεν είναι τόσο η τοξικότητα, αλλά ο φόβος για αναζωπυρώσεις στα πυρομαχικά. Η τοξικότητα ελέγχθηκε, θεωρείται σε καλό επίπεδο, αλλά αυτές είναι μόνο οι πρώτες ενδείξεις και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί»

Ο δήμαρχος ζήτησε να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή για να φανεί αν υπάρχουν πυρομαχικά ή άλλοι κίνδυνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τυχόν τοξικότητα στην περιοχή θα ελεγχθεί και από επιστήμονες του Δημόκριτου.

Συναγερμός για τη «λευκή ουσία»

Οι εκρήξεις, οι φωτιές και οι πυκνοί καπνοί συντάραξαν την περιοχή της Καβάλας όλη τη νύχτα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενο των ουσιών που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το συμβάν.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ενημερωθεί να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το «ΟΚ» ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «Η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Τέλος, ανέφερε ότι «Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτή η λευκή ουσία, θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε αλλά θα πρέπει να είναι ασφαλές το πεδίο για να γίνει αυτό, και στη συνέχεια θα αναλυθεί. Θα πάρει χρόνο αρκετό για να καταλήξουμε και να απελευθερωθεί όλο το πεδίο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share