Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συνετρίβη αεροσκάφος στην Καβάλα: 8 νεκροί! Mετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών - Πυροτεχνουργοί θα προσεγγίσουν το σημείο (Video)

Το αεροσκάφος ξεκίνησε από τη Νις της Σερβίας για την Ιορδανία - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους

17 Ιουλίου 2022 07:06
Συνετρίβη αεροσκάφος στην Καβάλα: 8 νεκροί! Mετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών - Πυροτεχνουργοί θα προσεγγίσουν το σημείο (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνετρίβη αεροσκάφος στην Καβάλα: Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου σε περιοχή της Καβάλας μετά τη συντριβή ενός Ουκρανικού cargo Αντόνοφ An-12. Το αεροσκάφος κατέπεσε ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία. Από τη συντριβή σκοτώθηκαν και τα 8 μέλη του πληρώματος. Επίσης ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ AN-26 συνετρίβη κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης» στη νότια Ουκρανία πριν λίγους μήνες.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12, ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε. Η ΥΠΑ αναμένει εξάλλου σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

«Απομακρυνθείτε από το σημείο»

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Πυροτεχνουργοί στην περιοχή

Πυροτεχνουργοί του στρατού θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας στην τοποθεσία όπου κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ.

Ομάδες πυροτεχνουργών του στρατού θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου, το οποίο ενδέχεται να μετέφερε πυρομαχικά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους: «Κλείστε πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά»

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, θα πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα από την υπηρεσία 112 που θα στείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο νοσοκομείο δύο Πυροσβέστες

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο Πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Κινητοποίηση από ΕΜΑΚ και Πυροσβεστική

Δυνάμεις της 2ης και της 4ης ΕΜΑΚ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, ανακοίνωσε μέσω Twitter η Πυροσβεστική υπηρεσία.

Στην περιοχή έσπευσαν 15 Πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share