Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Εφιάλτης» δίχως τέλος για ακόμη ένα καλοκαίρι - Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αχαΐα - 15.000 στρέμματα στάχτη στο Ρέθυμνο (video)

Δραματικές καταστάσεις στα δύο μεγάλα μέτωπα

16 Ιουλίου 2022 20:02
«Εφιάλτης» δίχως τέλος για ακόμη ένα καλοκαίρι - Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αχαΐα - 15.000 στρέμματα στάχτη στο Ρέθυμνο (video)
Πηγή: EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολη ημέρα η σημερινή στη χώρα μας καθώς δύο μεγάλες φωτιές μαίνονται στο Ρέθυμνο και την Αχαΐα που έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην Επικράτεια.

Είναι χαρακτηριστικό πως και στα δύο πύρινα μέτωπα έχουν σημειωθεί εκκενώσεις οικισμών, ενώ στην πυρκαγιά στην Αχαΐα, εστάλη μήνυμα και από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112», στο οποίο ζητούνταν από όσους βρίσκονταν σε Αγία Παρασκευή και Πλατανόβρυση να εκκενώσουν προς τη Χαλανδρίτσα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πλατανόβρυση & Αγία Παρασκευή Αχαΐας εκκενώστε τώρα προς Χαλανδρίτσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα του 112, με την Πυροσβεστική να ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή με ένα επιπλέον Erickson.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ανακριτικό τμήμα, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.

Και στο Ρέθυμνο όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς αν και νωρίς το πρωί φαινόταν πως το πύρινο μέτωπο έχει τεθεί υπό έλεγχο, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο έχουν κάνει δύσκολη την προσπάθεια της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή ανάμεσα στα Σαχτούρια και στα Ακούμια στον Δήμο Αγ. Βασιλείου επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ η δυναμική επαναφορά της εναέριας κατάσβεσης, συνέβαλε καθοριστικά στον περιορισμό του πύρινου μετώπου.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μικρότερες, διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, ενώ παράλληλα επιτηρούν τις πληγείσες περιοχές. Ελπίδα όλων είναι να τεθεί υπό έλεγχο και το τελευταίο μέτωπο, αλλά και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Πέραν των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα ERICSON. Στη μάχη ρίχθηκαν και 4 ακόμη αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, αλλά σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, υπήρξε πρόβλημα λόγω δυσκολίας στον ανεφοδιασμό από τους ισχυρούς ανέμους. Το δεύτερο ERICKSON που επιχειρεί, χρειάζεται να μεταβαίνει στο Τυμπάκι, προκειμένου να ανεφοδιάσει με το αναγκαίο επιβραδυντικό υλικό.

Χαρακτηριστική της σφοδρότητας του πύρινου μετώπου είναι η δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης που δημοσιοποίησε το meteo.gr, η οποία και αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Παράλληλα, σε άλλον χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share