Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 18χρονος σε τροχαίο - Τραυματίστηκε ο φίλος του

Διαπιστώθηκε ότι στερείται της σχετικής άδειας οδήγησης

12 Ιουνίου 2022 13:04
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 18χρονος σε τροχαίο - Τραυματίστηκε ο φίλος του
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του και ο φίλος του τραυματίστηκε, όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν εξετράπη της πορείας της και ανετράπη, στο 75ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, στη Χαλκιδική. Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη στις 7.20 το πρωί, ενώ χρειάστηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρναίας που ανέσυρε νεκρό τον 18χρονο.

Δείτε επίσης: Σοκαριστικό τροχαίο στη Λαμία: Νεκρός ο οδηγός – Άμορφη μάζα το αυτοκίνητο το οποίο καρφώθηκε σε φορτηγό (Photos - Video)

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο άτυχος νεαρός, αλβανικής καταγωγής, επέβαινε ως συνεπιβάτης στη δίκυκλη μηχανή, με οδηγό τον επίσης 18 ετών φίλο του (Έλληνας). Ο δεύτερος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

Διαπιστώθηκε ότι στερείται της σχετικής άδειας οδήγησης. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος ερευνώνται.

Τροχαία: Φυλάκιση από 10 χρόνια μέχρι και ισόβια – Η ποινή που προβλέπεται για το αλκοόλ

Πολύ αυστηρά έχουν γίνει τα πράγματα σχετικά με τις ποινές μετά από τροχαίο ατύχημα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, εξουθενωτικές είναι οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταστήσει το οδικό δίκτυο ασφαλέστερο και να αποτραπούν οι πολίτες από την υιοθέτηση ενός αντικοινωνικού και επικίνδυνου οδικού προφίλ.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στην Καλαμάτα: Δύο τροχαία κι ένας 20χρονος νεκρός κοντά στο αεροδρόμιο!

Τροχαία: Ποιες είναι οι ποινές

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι παρανομούντες οδηγοί μπορούν να τιμωρηθούν με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο.

αστυνομια-δρομοσ

Η συγκεκριμένη ποινή προβλέπεται στις περιπτώσεις που κάποιος άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ο υπαίτιος οδηγός:

α) οδηγούσε όχημα μολονότι δεν ήταν σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών
β) ήταν σωματικά ή πνευματικά εξαντλημένος
γ) οδηγούσε ανάποδα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς
δ) κινείτο σε πεζόδρομο ή πλατεία, οδηγούσε όχημα που ήταν τεχνικά μη ασφαλές ή με λάθος τρόπο φορτωμένο
ε) προέβαινε σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετείχε σε αυτοσχέδιους αγώνες (κόντρες)

Στην περίπτωση, μάλιστα, που προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που δεν επήλθε θάνατος, αλλά βαριά σωματική βλάβη ή φθορά σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, τότε η κάθειρξη δεν υπερβαίνει τα 10 έτη.

Τροχαία: Τι προβλέπεται για την κατανάλωση αλκοόλ

Υπενθυμίζεται ότι για να επιβληθεί ποινή φυλάκισης λόγω της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ δεν χρειάζεται να έχει προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου, τότε επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.

Εάν ο οδηγός καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση και η συγκέντρωση του οινοπνεύματος είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου τότε επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share