Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού: Πότε θα αποτελέσουν παρελθόν από τις ζωές μας

Έρχεται η κατάργηση πριν από το Πάσχα;

18 Μαρτίου 2022 11:55
Κορωνοϊός - Πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού: Πότε θα αποτελέσουν παρελθόν από τις ζωές μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτό ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως πολύ σύντομα θα δούμε μια ραγδαία αποσυμπίεση στους δείκτες της πανδημίας.

Παράλληλα, διαβάστε τη βόμβα Νίκου Τζανάκη για 4η δόση - Πού οφείλεται η νέα έξαρση των κρουσμάτων (Video)

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχολιάζοντας τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ μιλώντας για το Πάσχα είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50% να μην έχουμε τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης» τόνισε.

Παράλληλα, αυτό που εξετάζουν οι ειδικοί είναι η επιστροφή του ενός self test για τους μαθητές, κάτι που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο, καθώς οι μαθητές έχουν λάβει ήδη τα απαιτούμενα self tests για τον Μάρτιο, με υπολογισμένα τα δύο ανά εβδομάδα.

πιστοποιοητικο-εμβολιασμου

Πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού: Τα μέτρα για ανεμβολίαστους στην εστίαση

Στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης δεν επιτρέπονται όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν κάνει ακόμα την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Ήταν μόλις τον προηγούμενο μήνα που ο Θάνος Πλεύρης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πλάνο άρσης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, λέγοντας μάλιστα πως εκ των πραγμάτων τα πράγματα θα είναι πιο ανοιχτά, λόγω του καιρού.

Αν όμως επιβεβαιωθεί η πρόθεση να καταργηθεί το πιστοποιητικό για την είσοδο στην εστίαση, σημαίνει ότι και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους σε μπαρ, εστιατόρια και λοιπά. Υπενθυμίζεται πως, για την ώρα, ισχύει ο περιορισμός ότι μπορούν να καθίσουν μόνο στους ανοιχτούς χώρους με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Όσοι δεν έκαναν τρίτη δόση εμβολίου δεν έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
κλειστούς χώρους εστίασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια

Self test: Χαλαρώνουν τα μέτρα στα σχολεία – Από πότε

πιστοποιοητικο-εμβολιασμου

Συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών, με ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι να είναι τα self test στα σχολεία και με εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η κατάργηση του ενός από τους δύο υποχρεωτικούς ελέγχους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «μπορούμε να γυρίσουμε στο ένα self test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι «αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει» και ότι στην Ελλάδα «έχουμε μείνει πολύ ψηλά στο testing και απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο».

«Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι, ακριβώς λόγω αυτής της μετάλλαξης, να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στα ένα self test την εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Από πότε καταργούνται τα self test στα σχολεία

Παρότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το πιο πιθανό είναι η κατάργηση του ενός self test θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και μετά. Και αυτό γιατί ήδη από τις 14 Μαρτίου έχουν διιατεθεί από τα φαρμακεία τα πέντε δωρεάν self test, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022.

Πιο κοντά και το τέλος της μάσκας στα σχολεία

Το επόμενο βήμα της σταδιακής άρσης όλων των μέτρων της πανδημίας είναι η κατάργηση της μάσκας και στα σχολεία. Κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα Σύρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε μαθητές:

«Πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας». Ήδη, από το Σάββατο 5 Μαρτίου, η μάσκα καταργήθηκε στους εξωτερικούς χώρους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share