Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Βόμβα Νίκου Τζανάκη για 4η δόση - Πού οφείλεται η νέα έξαρση των κρουσμάτων (Video)

«Να εμβολιαστούμε η πανδημία είναι εδώ»

18 Μαρτίου 2022 08:54
Κορωνοϊός: Βόμβα Νίκου Τζανάκη για 4η δόση - Πού οφείλεται η νέα έξαρση των κρουσμάτων (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχετικά με το ενδεχόμενο για 4η δόση εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «βλέποντας τον αριθμό των θανάτων και τις ηλικίες των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους, νομίζω θα πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση ενισχυτικής δόσης, δεν την λέω 4η δόση, και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού που είναι ευάλωτα αυτήν την στιγμή».

«Δεν αποκλείεται για ανθρώπους ηλικίας 70-75 ετών και άνω να πρέπει να γίνει μια τέταρτη δόση», όπως ήδη ισχύει για άλλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, είπε ο κ. Τζανάκης, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτήν την στιγμή, για άλλες ηλικίες δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς.

«Από τον Σεπτέμβριο και ύστερα πρέπει να συζητήσουμε σε νέα βάση για τον εμβολιασμό της κοινωνίας», είπε ακόμη ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μέτρα που ισχύουν και την συζήτηση για περεταίρω άρση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα συνεχίσω να φορώ την μάσκα μου, όπου κρίνω πως χρειάζεται: σε συνωστισμό, στα λεωφορεία, στο μετρό και όπου αλλού κρίνω ότι πρέπει».

«Βλέπουμε την αύξηση στα κρούσματα, αλλά και την πορεία των λεγόμενων σκληρών δεικτών. Ο παραλλαγή Όμικρον 2 προκαλεί παρατεταμένη ιοφορία. Φαίνεται όμως πως έχουμε τα όπλα να πολεμήσουμε την κατάσταση, εκτός αν μας κάνει κάποια έκπληξη από εδώ και μετά, γιατί μας συνηθίζει σε εκπλήξεις ο ιός», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Παράλληλα, για την υποπαραλλαγή της Όμικρον, την Όμικρον 2, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού.

Ματίνα Παγώνη: Πού οφείλεται η νέα έξαρση των κρουσμάτων - «Να εμβολιαστούμε, η πανδημία είναι εδώ»

Για την πορεία της πανδημίας, τα εμβόλια, αλλά και την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται μίλησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων γιατί προηγήθηκαν γιορτές και μία ακόμη αιτία είναι η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι σκληροί δείκτες παραμένουν στα ίδια, αλλά υπάρχει μία σταδιακή μείωση με πολύ αργούς ρυθμούς. Μέχρι το Πάσχα αυτοί οι δείκτες θα έχουν μειωθεί», τόνισε αρχικά μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο κυρία Παγώνη.

Συνεχίζοντας η κυρία Παγώνη πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι μία αύξηση των νοσηλειών περίπου στο 8-10% και το βλέπαμε όλη τη βδομάδα. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πλέον η όμικρον και όχι η δέλτα. Υπάρχει έξαρση από την όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«'Οποιος είναι εμβολιασμένος θα το περάσει ήπια, ο ανεμβολίαστος μπορεί να νοσηλευτεί. Ειδικά οι άνω των 60 ετών παρατηρείται ότι έχουν αυξήσει τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο mRNA, μπορούν να κάνουν το πρωτεϊνικό», συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.

«Πολύ καιρό έχουμε πει πως δεν αποκλείονται οι μεταλλάξεις. Ας κάνουμε την 3η δόση, ας κάνουμε εμβόλια, γιατί η πανδημία είναι εδώ», κατέληξε λέγοντας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share