Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Euroferry Olympia: Ντοκουμέντα δείχνουν τραγικές συνθήκες δρομολογίων και μετά το δυστύχημα - «Βροχή» οι καταγγελίες (video)

Οι δικηγόροι, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για χαλασμένους πυροσβεστήρες και ανύπαρκτους συναγερμούς

23 Φεβρουαρίου 2022 17:18
Euroferry Olympia: Ντοκουμέντα δείχνουν τραγικές συνθήκες δρομολογίων και μετά το δυστύχημα - «Βροχή» οι καταγγελίες (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η άφιξη του πλοίου Euroferry Olympia στο λιμάνι του Αστακού συνεπάγεται την επανέναρξη των ερευνών της ΕΜΑΚ για τους 10 αγνοούμενους.

Euroferry Olympia: Oι συγκλονιστικοί διάλογοι την ώρα της φωτιάς στο πλοίο - «Πηγαίνετε να ελέγξετε...» (Video)

Οι καταγγελίες όμως για τα μέτρα ασφαλείας του πλοίου είναι σοκαριστικές με τους δικηγόρους να κάνουν λόγο για χαλασμένους πυροσβεστήρες, ανύπαρκτους συναγερμούς και κινήσεις από την εταιρεία που ωθούσαν τους οδηγούς να κοιμηθούν στα οχήματά τους, τα οποία ήταν στοιβαγμένα σε τόσο μικρή απόσταση που δεν άνοιγαν ούτε οι πόρτες τους.

Την ίδια ώρα, επαγγελματίες μίλησαν στο OPEN και αποκάλυψαν με φωτογραφικά ντοκουμέντα παρόμοιες συνθήκες ταξιδιού σε δρομολόγιο πλοίου της εταιρείας Grimaldi που έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας την Τετάρτη και ενώ η επιχείρηση για ανεύρεση των αγνοουμένων επιβατών του πλοίου που τυλίχθηκε στις φλόγες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι φωτογραφίες που έχουν στείλει οι οδηγοί είναι ενδεικτικές των μηδενικών μέτρων ασφαλείας και αποκαλύπτουν τις μηδενικές αποστάσεις που τηρούνται ανάμεσα στα μεγάλα οχήματα.

Όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ του Γιάννη Ζιάκα για το OPEN, τα φορτηγά είναι παρκαρισμένα ακόμα και πάνω στις κίτρινες γραμμές, οι οποίες αποτελούν ζώνες ασφαλείας και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ελεύθερες.

Σημειώνεται ότι αυτές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό μέτρο. «Αν καταφέρεις και κωλώσεις χωρίς να το τρακάρεις δεν μπορείς να βγεις. Είναι τόσο στενά τα φορτηγά μεταξύ τους που δεν μπορείς να βγεις. Δηλαδή αν έχει φάει κάποιος το μεσημέρι δε μπορεί να βγει», καταγγέλλει οδηγός μιλώντας στο OPEN.

Χωρίς πρόσβαση στα πυροσβεστικά μέσα

Οι καταγγελίες των οδηγών που επιβιβάζονται σε δρομολόγια της εταιρείας πλέον πέφτουν βροχή. Σε δρομολόγιο της Τετάρτης καταγράφουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, από την πυροσβεστική φωλιά στην οποία η πρόσβαση είναι αδύνατη.

Σχολιάζοντας τις εν λόγω φωτογραφίες, ο πρόεδρος της ΣΕΟΦΑΕ τονίζει: «Από εκεί φεύγει το λάστιχο σε περίπτωση πυρκαγιάς να σβήσει. Δε μπορεί να περάσει άνθρωπος. Είναι του Grimaldi το βαπόρι».

Ακόμα και μετά το δυστύχημα πολλοί οδηγοί προτιμούν να μείνουν μέσα στα φορτηγά

Σύμφωνα με το OPEN, ακόμα και τώρα, μετά το δυστύχημα του Euroferry Olympia, πολλοί οδηγοί προτιμούν να μείνουν μέσα στα φορτηγά τους, καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συνθήκες στις καμπίνες είναι άθλιες.

Μάλιστα, τα προβλήματα, σύμφωνα με τους οδηγούς φορτηγών δεν σταματούν εκεί. Όπως καταγγέλλουν, πολύ συχνά δεν είναι καν διαθέσιμες οι καμπίνες που έχουν κλείσει οι οδηγοί καθώς υπάρχουν δύο κρατήσεις για τον ίδιο χώρο.

Σοκάρουν οι καταγγελίες για τελειωμένους πυροσβεστήρες και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο δρομολόγιο

Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας έφτασε το πλοίο το μεσημέρι της Τετάρτης προκειμένου οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στο εσωτερικό του. Οι συγγενείς των 10 ατόμων που αγνοούνται θα διαμείνουν σε κτίρια κοντά στο λιμάνι για να βρίσκονται συνεχώς δίπλα στο σημείο των ερευνών.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή για μεταφορά του πλοίου στον Αστακό έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τους συγγενείς των αγνοουμένων να κάνουν λόγο για αδιανόητη καθυστέρηση.

Ο Απόστολος Λύτρας, συνήγορος της οικογένειας ενός εκ των αγνοουμένων μιλώντας στο OPEN, σχολίασε ότι «από την στιγμή που ο Λευκορώσος βγήκε ζωντανός από το πλοίο είναι αδιανόητο να μην πάει το πλοίο στην Κέρκυρα και να πρέπει να περιμένουμε άλλες 15 - 17 ώρες για να δούμε τι θα γίνει.

Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση γιατί δεν υπάρχει απάντηση. Αντί να πάει το πλοίο δίπλα στο κοντινότερο λιμάνι, οι λίγε ελπίδες που υπάρχουν πρέπει να εξαντληθούν;» διερωτήθηκε ο κ. Λύτρας ξεκαθαρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο χάνετε πολύτιμος χρόνος.

«Σκεφτείτε οι άνθρωποι να είναι ζωντανοί και αυτές τις 15 ώρες να έχουμε εν τέλει 10 νεκρούς ανθρώπους», σχολίασε. Αναφορικά με την γυναίκα που δήλωσε ότι ξέρει ακριβώς σε ποιο σημείο ήταν το φορτηγό του άντρα της ο δικηγόρος σχολίασε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από τις αρχές για τον αν έχουν φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο.

Δεν λειτουργούσαν οι πυροσβεστήρες

Πέντε ημέρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο Euroferry Olympia, οι καταγγελίες για ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας συνεχίζονται. «Είναι δεδομένο ότι μέτρα ασφαλείας δεν υπήρχαν και μου κάνει εντύπωση το πώς αυτά τα πλοία περνούν τις επιθεωρήσεις» σχολίασε ο κ. Λύτρας.

Οι καταγγελίες ταυτίζονται με τα όσα κατέθεσε ο 21χρονος Λεκορώσος που διασώθηκε από το πλοίο. «Υπάρχουν πάρα πολλές ευθύνες και από πάρα πολλούς φορείς. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν είναι το μόνο πλοίο που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση», επεσήμανε ο δικηγόρος.

Προσέφεραν νερό και φαγητό στους οδηγούς μέσα στα φορτηγά

Στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας μέσα στο πλοίο στάθηκε και ο συνήγορος της οικογένειας του 58χρονου Έλληνα που ανασύρθηκε νεκρός από το πλοίο, Γιάννης Μαρακάκης. Ο δικηγόρος μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για «παγίδα θανάτου» που λειτουργούσε ανεξέλεγκτα εδώ και πολλά χρόνια.

«Η συγκεκριμένη εταιρεία προσέλκυε πελάτες προσφέροντας πολύ χαμηλά εισιτήρια στριμώχνοντας όλα τα οχήματα στα πάρκινγκ και σπρώχνοντάς με τις τακτικές της όλους τους οδηγούς φορτηγών να παραμείνουν στα οχήματά τους. Πολλές φορές τους προσέφεραν νερό και φαγητό εκεί ακόμα και αν είχαν νοικιάσει καμπίνα», τόνισε.

«Αυτό βόλευε και την εταιρεία και τους οδηγούς καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στις καμπίνες ήταν άθλιες» πρόσθεσε ο δικηγόρος. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να απομακρύνουν τους οδηγούς από τα πάρκινγκ, ανέφερε ο κ. Μαρακάκης και υπογράμμισε ότι οι πόρτες των οχημάτων δεν μπορούσαν να ανοίξουν καθώς το ένα ήταν κολλημένο στο άλλο. «Θα έπρεπε κάποιος να έχει τη δύναμη να σπάσει το παρμπρίζ», υποστήριξε.

«Οι άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι και η διοίκηση του πλοίου έφυγε για να σωθεί. Η εταιρεία την αμέσως προηγούμενη μέρα είχε περάσει αιφνιδιαστικό έλεγχο. Δεν υπήρχαν πυροσβεστήρες, δεν υπήρχαν μέσα διάσωσης, δεν υπήρχε συναγερμός για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι που ήξερε η εταιρεία ότι κοιμόντουσαν στα φορτηγά», δήλωσε ο κ. Μαρακάκης.

21χρονος Λευκορώσος: Μου ζήτησαν να παραμείνω στο φορτηγό

Αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατούσε στο μοιραίο πλοίο και τις ευθύνες που βαραίνουν την εταιρεία είναι και η συμπληρωματική κατάθεση του 21χρονου Λευκορώσου οδηγού που διεσώθη μέσα από το φλεγόμενο πλοίο. Ο 21χρονος προχώρησε σε πολύ σοβαρές καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι:

όταν ο ίδιος πάρκαρε το φορτηγό του στο γκαράζ του πλοίου, το πλήρωμα του έδωσε την οδηγία να μείνει στο αυτοκίνητό του λίγα λεπτά αργότερα, δίπλα στο όχημά του πάρκαραν και άλλα φορτηγά και οι πόρτες του δεν άνοιγαν ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε με το συγκεκριμένο καράβι και θεώρησε ότι αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας, έτσι έμεινε και αυτός μέσα στο όχημα όταν κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητό του την ώρα της πυρκαγιάς αναζήτησε πυροσβεστήρες. Όμως κανένας από τους τέσσερις που βρήκε δεν λειτουργούσε.

Ο 21χρονος σημείωσε ότι με το κινητό του τηλέφωνο έχει καταγράψει πολλές εικόνες και βίντεο μέσα από το φλεγόμενο πλοίο, που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δικογραφία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share