Δραματικές είναι οι εικόνες που εκτυλίσσονται από τα ξημερώματα στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia. Επί ώρες στήθηκε μία γιγαντιαία επιχείρηση των Αρχών, προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι οι επιβάτες του πλοίου και να μεταφερθούν με ασφάλεια στο νησί.
Το απόγευμα της Παρασκευής, οι εναέριοι διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ της Αθήνας κατάφεραν να εντοπίσουν τους δύο οδηγούς, που ανέφεραν ότι είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου. Οι δύο οδηγοί, ένας Βούλγαρος και ένας Τούρκος, επικοινωνούσαν με τις Αρχές και ζητούσαν βοήθεια.
Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης των δύο οδηγών από τους εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ της Αθήνας, που είχαν σπεύσει στο σημείο με ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Έπειτα από δραματικές έρευνες, οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν σώους τους δύο οδηγούς και κλήθηκε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που παρέλαβε τους δύο διασωθέντες.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο 65χρονος Βούλγαρος οδηγός διασωληνώθηκε, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα. Ο δεύτερος από τους διασωθέντες, υποβάλλεται σε εξετάσεις, ωστόσο, δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για έναν 25χρονο άνδρα, αφγανικής καταγωγής.
Τα ερωτήματα για τη φωτιά στο πλοίο
Το ιταλικής σημαίας πλοίο Euroferry Olympia είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με κατεύθυνση προς το Πρίντεζι.
Λίγο πριν τις 4 το πρωί της Παρασκευής, ξέσπασε φωτιά ενώ έπλεε ανοιχτά της Ερικούσσας. Με εντολή του πλοιάρχου, οι επιβάτες ανέβηκαν σε διασωστικές λέμβους και το πλοίο εκκενώθηκε. Η φωτιά επεκτάθηκε και έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα. Η νύχτα έγινε μέρα.
Πανικόβλητοι οι επιβάτες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, καταγράφονται να κλαίνε.
Τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά, είναι πολλά. Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζεται, είναι η φωτιά να εκδηλώθηκε έπειτα από βραχυκύκλωμα σε τροφοδοτικό του πλοίου ή σε μοτέρ ή σε κινητήρα κάποιας νταλίκας. Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι εάν η φωτιά προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος και και κάτω από ποιες συνθήκες πήρε γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκε. Ενδέχεται κοντά στην εστία της φωτιάς να υπήρχαν εύφλεκτα υλικά, όπως λάστιχα, πλαστικά καλύμματα ή λάδια και χρώματα του πλοίου.
Έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia έχει ήδη ξεκινήσει, έπειτα από σχετική εντολή που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Σε δήλωσή του, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Πλακιωτάκης σημειώνει επίσης ότι σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.
Πηγή: enikos.gr







0 ΣΧΟΛΙΑ