Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κοινωνικό μέρισμα 2022: Η ακρίβεια «γονατίζει» πολίτες και κυβέρνηση - Οι δικαιούχοι (video)

Τον Μάρτιο οι τελικές αποφάσεις

17 Φεβρουαρίου 2022 08:09
Κοινωνικό μέρισμα 2022: Η ακρίβεια «γονατίζει» πολίτες και κυβέρνηση - Οι δικαιούχοι (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Mε σταμάτησε καταστηματάρχης και μου είπε ότι όταν λέτε για ρεκόρ ανάπτυξης φέτος, εμείς οι έμποροι γελάμε πικρά, γιατί δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε ή θα οδηγηθούμε σε λουκέτο», έλεγε εμφανώς προβληματισμένος σε συναδέλφους του βουλευτές υπουργός της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, με φόντο το... κοινωνικό μέρισμα.

Απανωτά τα χτυπήματα για την κυβέρνηση: Μεγάλη πληγή η ακρίβεια - Έρχεται έκτακτο επίδομα

Η αγωνία για το πολιτικό αποτύπωμα που θα αφήσει η λαίλαπα της ακρίβειας στην εικόνα της κυβέρνησης είναι διάχυτη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και όλοι, μα όλοι, αναγνωρίζουν ότι αν και ορθό το επιχείρημα ότι πρόκειται για εισαγόμενη κρίση, για την οποία η κυβέρνηση δεν ευθύνεται, δεν αρκεί για φρενάρει τη δυσαρέσκεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έρχονται σε απόγνωση, ιδιαίτερα με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, και δευτερευόντως με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα.

ακριβεια-κοινωνικο-μερισμα

«Στο τέλος της ημέρας, ο καθένας υπολογίζει τί έχει στην τσέπη του» λένε μεταξύ τους οι βουλευτές που εισπράττουν από τους ψηφοφόρους τους την απόσταση που χωρίζει τις διθυραμβικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τη ζώσα πραγματικότητα.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 κατέδειξε ανάγλυφα ότι η ακρίβεια βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 47% μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες. Επίσης, το 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων, ενώ το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οποία σημειωτέον, δεν έχει σαφή ορίζοντα λήξης, η κυβέρνηση διέρρευσε χθες ότι θα χορηγήσει κοινωνικό επίδομα, με τη μορφή δώρου Πάσχα, το οποίο θα είναι εφάπαξ και θα διανεμηθεί στις αρχές Απριλίου.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι ενδεχομένως να είναι πιο αυξημένο από το αντίστοιχο των Χριστουγέννων που ήταν 250 ευρώ και θα φτάσει τα 300 ευρώ και θα το πάρουν, όπως και στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι. Η διαφορά από το προηγούμενο είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που θα περιορίσει τους δικαιούχους.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν στα τέλη Μαρτίου, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί ο ακριβής ρυθμός ανάπτυξης για το 2021, με το κυβερνητικό επιτελείο να προβλέπει ότι θα προσεγγίζει το 9%, κάτι που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό περιθώριο για μέτρα στήριξης.

Πολιτικά, ωστόσο, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η ακρίβεια πλήττει την κοινωνία οριζόντια, ενώ το κοινωνικό επίδομα, εκ των πραγμάτων αφορά μία μικρή κατηγορία πολιτών.

Και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον και η αντιπολίτευση, έχει αλλάξει γήπεδο και από την πανδημία, έχει μεταπηδήσει στο θέμα της ακρίβειας και της κοινωνικής πολιτικής.

Αυτή, όπως φαίνεται, θα είναι και η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα: Tα αναγκαία μέτρα για την στήριξη από την ακρίβεια και οι αντοχές της οικονομίας.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share