Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: "Στενάζει" από την Όμικρον το ΕΣΥ - Καραντίνα για 2.000 υγειονομικούς

Πάντως οι αρμόδιοι θεωρούν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη

5 Ιανουαρίου 2022 14:17
Κορωνοϊός:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκτιμούν ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, με τις νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας να βοηθούν στη γρήγορη επιστροφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις τους.

Διχάζει ξανά ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Πολύ λογική και δίκαιη η τιμή των 47 ευρώ στα PCR» (video)

Όπως σημείωσε στην «Κ» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, αυτή τη στιγμή το ποσοστό των απουσιών ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού λόγω COVID-19 κυμαίνεται από 1,4% έως 2,2% στο σύνολο των εργαζομένων ανά μονάδα. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

νοσοκομεια-κορωνοιοσ

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο φαίνεται», επισημαίνει ο κ. Στάθης. «Βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και εάν χρειαστεί θα γίνουν αναδιπλώσεις εσωτερικές των μονάδων, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή και αναστολή χειρουργείων.

Στο τέταρτο κύμα στα νοσοκομεία της Αθήνας δεν χρειάστηκε να ανασταλούν τακτικά χειρουργεία και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει τώρα», αναφέρει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες οδηγίες που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την καραντίνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος.

Σύμφωνα με αυτές, ο χρόνος καραντίνας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με COVID-19 είναι πλέον πέντε ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ, εάν είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Επιπλέον δεν απαιτείται καραντίνα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει απλώς εκτεθεί στον ιό (επαφή κρούσματος).

νοσοκομεια-κορωνοιοσ

Ήδη, λόγω αυτών των νέων οδηγιών, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός από τα 92 άτομα προσωπικό που ήταν σε καραντίνα τη Δευτέρα, 35 επέστρεψαν χθες στην υπηρεσία τους. «Μιλάμε για 92 άτομα σε καραντίνα σε σύνολο 3.500 εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Κάποιοι επέστρεψαν σήμερα, όμως μπορεί αύριο να είναι πάλι 100 σε καραντίνα», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Δημήτρης Πιστόλας, και τονίζει: «Εχουμε περάσει και χειρότερα. Πέρυσι τέτοια εποχή το πρόβλημα ήταν εντονότερο.

Ομως και τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Η καραντίνα τότε διαρκούσε 14 ημέρες, δεν είχαμε εμβολιασμένο προσωπικό, κυκλοφορούσε διαφορετικό στέλεχος του ιού και δεν γνωρίζαμε όσα ξέρουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί απουσιάζουν από τα νοσοκομεία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων περίπου 520 είναι από τα νοσοκομεία της Αττικής (πλην του Πειραιά).

νοσοκομεια-κορωνοιοσ

Και μάλιστα σε μια περίοδο που αφενός απουσιάζουν από το σύστημα 7.000 άτομα λόγω αναστολής εργασίας και 2.000 που συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2021, και αφετέρου η προσέλευση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στην «Κ» χαρακτηρίζει λάθος τη μείωση του χρόνου καραντίνας και την επιστροφή στην εργασία ακόμα και με ήπια συμπτώματα, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του ιού.

«Θεωρούμε λάθος και την πρόβλεψη να μην μπαίνουν σε καραντίνα όσοι υγειονομικοί ήρθαν σε επαφή με τον ιό, ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχουν καθυστερήσεις στους εργαστηριακούς ελέγχους.

Επίσης επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα».

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share