Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα μέτρα σε σχολεία και χώρους εργασίας στη «σκιά» της Όμικρον: Όλες οι αλλαγές σε πιστοποιητικά νόσησης, άδειες, PCR και rapid test (Video)

Ποιοι δικαιούνται αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού - Δείτε αναλυτικά

5 Ιανουαρίου 2022 08:21
Νέα μέτρα σε σχολεία και χώρους εργασίας στη «σκιά» της Όμικρον: Όλες οι αλλαγές σε πιστοποιητικά νόσησης, άδειες, PCR και rapid test (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εν μέσω της διάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον της νόσου COVID-19, o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασαν χθες Τρίτη (04/01) νέα μέτρα για τη λειτουργία τόσο των σχολείων όσο και των εργασιακών χώρων, αλλά και τα ισχύοντα για την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης.

Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία: Rapid και self tests

Όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει κανονικά τη Δευτέρα (10/01), αλλά με επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Συγκεκριμένα, σε μαθητές και καθηγητές, θα δοθεί ένα επιπλέον self test κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας (10-15 Ιανουαρίου), αντί για δύο που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, τα δύο self tests ανά εβδομάδα αφορούν και στους εμβολιασμένους μαθητές και στους εμβολιασμένους καθηγητές. To πρώτο self test θα πρέπει, δε, να γίνει και να δηλωθεί την Κυριακή (09/01).

Όταν εμφανίζεται κρούσμα, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, «φεύγουμε από τη λογική του "σταυρού" και επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές».

Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid και ένα self test, εκτός από τα δύο στάνταρ self tests, δηλαδή ένα τεστ την ημέρα και πέντε συνολικά στην εβδομάδα.

Ακόμα, οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self tests σε μια εβδομάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να κάνουν rapid test.

Το σχολικό τμήμα, πάντως, θα κλείνει σε περίπτωση που βρεθεί θετικό το 50%+1 των μαθητών, όπως άλλωστε ισχύει μέχρι και τώρα.

Μάλιστα, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε: «Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως, για παράδειγμα, τα υποχρεωτικά rapid tests για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα, στα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν».

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους: Τεστ, τηλεργασία και πιστοποιητικά νόσησης

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε την Τρίτη (04/01) τι θα ισχύει πλέον στους εργασιακούς χώρους, αλλά και τις αλλαγές ως προς την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης από την ασθένεια COVID-19.

Χαρακτηριστικά, όπως έγινε γνωστό, πλέον θα είναι αρκετό το θετικό rapid test για κάθε εργαζόμενο ώστε να λάβει άδεια από την εργασία του, ανατρέποντας όσα είχαν ακουστεί περί απαίτησης για θετικό PCR από τους ανεμβολίαστους.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι και διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό με rapid test, θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης.

Αντίθετα, πιστοποιητικό νόσησης θα λαμβάνουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, μόνο με την ύπαρξη θετικού PCR τεστ, η τιμή του οποίου ορίζεται πλέον στα 47 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα (03/01), έχει επιστρέψει η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 50%.

Συγκεκριμένα, στον δημόσιο τομέα, ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως 50%. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πλάνο εργασίας, αλλά και η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων.
Επίσης, ειδική πρόληψη πρέπει να υπάρχει για εργαζομένους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Για τον ιδιωτικό τομέα, τονίζεται η προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου είτε μέσω τηλεργασίας είτε μέσω τοποθέτησής τους σε χώρο εκτός επαφής με κοινό.

Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση, η τηλεργασία ορίζεται στο 50%, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για σταδιακή προσέλευση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα και με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10%-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται περαστικά COVID-19».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share