Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ανατροπή «βόμβα»: Πάει άμεσα σε ολικό lockdown η Ελλάδα;

Τα επόμενα μέτρα θα μας κλείσουν ξανά μέσα;

24 Δεκεμβρίου 2021 09:37
Ανατροπή «βόμβα»: Πάει άμεσα σε ολικό lockdown η Ελλάδα;
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η χώρα μας μπήκε ξανά σε κλοιό περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού, με τις σκέψεις για ολική απαγόρευση κυκλοφορίας να μην έχουν παύσει, αν και τονίζεται σε κάθε βαθμό από την κυβέρνηση, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται.

Κι αυτό, γιατί καθόλου καλά δεν είναι τα νέα με τη μετάλλαξη Όμικρον με τον καθηγητή-επιδημιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη να κάνει λόγο για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000-12.000 κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και εξήγησε για την Όμικρον, ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι αν οι ανεμβολίαστοι χτυπηθούν από την Όμικρον δεν θα την περάσουν ήπια. «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς» είπε στον ΣΚΑΪ.

Το σαφές μήνυμα Γεωργιάδη

Για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά της Όμικρον μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις φήμες που θέλουν το lockdown να έρχεται μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό η χώρα μας έφτασε τις 3 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.

«Αυτός που έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και περιμένει την τρίτη είναι προστατευμένος. Δεν είναι μηδέν τα δύο προηγούμενα εμβόλια, έχει αντισώματα, έχει κυτταρική ανοσία. Μην μας πιάνει πανικός», δήλωσε, με την Ματίνα Παγώνη να συμπληρώνει πως και να νοσήσει κανείς με την τρίτη δόση, η μετάλλαξη Όμικρον έχει πιο απλά συμπτώματα από την Δέλτα, απλά είναι πιο μεταδοτική.

Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως με την Όμικρον ελάχιστοι μπαίνουν στις ΜΕΘ: «Και 50.000 κρούσματα να έχουμε την ημέρα, δεν χρειάζεται πανικός».

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η κυβέρνηση αφήνει την αγορά να κινηθεί αυτές τις μέρες και μετά θα μπει «φρένο» στην κινητοποίηση που φέρνουν οι γιορτές.

«Ανακοινώθηκαν χθες τα μέτρα για αυτές τις ημέρες. Την άλλη εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή για να δούμε εάν υπάρχει κάποια έκρηξη. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επόμενη εβδομάδα, πάλι ήπια. Με την αρχη του χρόνου θα έχουμε λίγα παραπάνω μέτρα, όχι lockdown, απλώς και μόνο για να μπει ένα φρένο».

«Η Επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει. Να δουλέψουμε καλά στις γιορτές, δεν χρειάζεται πανικός. Η Ελλάδα παραμένει με ανοιχτή οικονομία και αγορά. Με το πέρας των εορτών θα υπάρχει μία μικρή περίοδος για μάζεμα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση», πρόσθεσε.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα (24/12)

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων στις 6 το πρωί, τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, που επιτάσσουν χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση των δημοσίων εκδηλώσεων και υποχρεωτικό τεστ σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα.

Η νέα ΚΥΑ με τα νέα μέτρα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και σύμφωνα με αυτή, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Παράλληλα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δεν θα γίνει καμία δημόσια εκδήλωση από τους δήμους. Όσον αφορά στα θεματικά πάρκα αυτά θα λειτουργούν κανονικά με όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται.
  • Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Ελλάδα εκτός από το PCR ή rapid test 72 ωρών που υποχρεούνται να προσκομίζουν, γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και 4η μέρα από την άφιξή τους.
  • Ισχυρή σύσταση πριν αλλά και μετά από κάθε κοινωνική εκδήλωση τις μέρες των γιορτών, ειδικά στους νέους, να κάνουν τεστ.
  • Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους κλειστούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share