Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συναγερμός στη κυβέρνηση με τους 130 νεκρούς σε 24 ώρες! Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα χάπια Merc και Pfizer;

Ανήσυχοι οι λοιμωξιολόγοι από την επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων. Ενθαρρυντική η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων.

15 Δεκεμβρίου 2021 08:03
Συναγερμός στη κυβέρνηση με τους 130 νεκρούς σε 24 ώρες! Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα χάπια Merc και Pfizer;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνει η πανδημία με τους δύο επόμενους μήνες να προμηνύονται ιδιαιτέρως δύσκολοι, καθώς ακόμα δεν υπάρχει σημαντική διασπορά της μετάλλαξης "Όμικρον".

Το αρνητικό ρεκόρ θανάτων που έφτασαν χθες τους 130 προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και ανησυχία στους λοιμωξιολόγους που βλέπουν τους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι και θανάτους) συνεχώς να επιδεινώνονται.

Παράλληλα όμως οι παρεμβάσεις που έγιναν με τον περιορισμό των ανεμβολίαστων δείχνουν να έχουν φέρει αποτελέσματα όσον αφορά την εικόνα των κρουσμάτων, που παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης. Στο Μαξίμου παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, διαψεύδουν τα σενάρια περί λήψης νέων μέτρων και τονίζουν πως στόχος είναι η πιστή εφαρμογή των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί.

Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί προχωρούν αλλά με αργά βήματα, καθώς ακόμα το τείχος ανοσίας στον ενήλικο πληθυσμό δεν έχει φτάσει το 70%. Είναι ενδεικτικό πως χθες έγιναν για την πρώτη δόση 10.290 εμβολιασμοί, όταν την προηγούμενη εβδομάδα γινόντουσαν κατά μ.ο 14.000 εμβολιασμοί. Από τους 520.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί 105.000 ωστόσο αριθμός παραμένει ακόμα μεγάλος. Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα για την αναμνηστική δόση, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότεροι από 80.000 εμβολιασμοί.

Το υπουργείο Υγείας ενισχύει συνεχώς τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων ώστε οι πολίτες και κυρίως εκείνοι που βρίσκονται πάνω από τα 60 να βρίσκουν άμεσα ραντεβού. Ήδη από σήμερα ξεκίνησε να λειτουργεί το mega εμβολιαστικό κέντρο στην Γλυφάδα στο οποίο καθημερινά μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 1800 εμβολιασμοί, ενώ στις 18 Δεκεμβρίου θα προστεθούν 24 εμβολιαστικές γραμμές στο Περιστέρι.

Συναγερμός στη κυβέρνηση με τους 130 νεκρούς σε 24 ώρες! Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα χάπια Merc και Pfizer;

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Οι μεταλλάξεις της "Όμικρον" και της "Δέλτα" σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και ευνοούν την διασπορά του κορονοϊού στους κλειστούς χώρους, όπως επίσης και το σημαντικό ποσοστό των πολιτών που επιμένει να μην εμβολιάζεται, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς που βλέπουν να δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας.

"Η κυβέρνηση σε όλη αυτή την πορεία, ζυγίζει κάθε πράξη της, κάθε απόφασή της, κάθε ενέργειά της, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας και με τα δεδομένα που αλλάζουν. Έχουμε τώρα μια προϊούσα ύφεση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα. Το Ε.Σ.Υ., όμως, εξακολουθεί να πιέζεται πάρα πολύ", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο προβληματισμός είναι έντονος ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η κινητικότητα κυρίως στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων όπως και οι επαφές στους κλειστούς χώρους. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενταθούν τα μηνύματα για την πιστή τήρηση των μέτρων όπως και οι έλεγχοι της αστυνομίας.

Έρχονται τα χάπια Merc και Pfizer

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα χάπια της Merc και της Pfizer, τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των ασθενών με covid με τα μηνύματα από τις έρευνες που γίνονται να είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έρθει στην χώρα μας η πρώτη παρτίδα των χαπιών Merc που ήδη χορηγείται στην Βρετανία, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων να ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως.

Τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα ακολουθήσει το χάπι της Pfizer με την αποτελεσματικότητα του να φτάνει το 89% στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Παράλληλα όμως, φαίνεται σύμφωνα με τις έρευνες να έχει ισχυρή δράση και απέναντι στην μετάλλαξη "Όμικρον".

Το γεγονός αυτό αναμένεται να σώσει ανθρώπινες ζωές, αλλά παράλληλα να λειτουργήσει και ως μοχλός αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας. Ήδη χρησιμοποιούνται μονοκλωνικά φάρμακα που η χορήγηση τους είναι ενδοφλέβια και χρονοβόρα σε σχέση με το χάπι και η οποία έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν ο ασθενής βρίσκεται στις πρώτες μέρες της νόσησης.

Συναγερμός στη κυβέρνηση με τους 130 νεκρούς σε 24 ώρες! Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα χάπια Merc και Pfizer;

Οι μεταλλάξεις στην Σύνοδο Κορυφής

Οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορωνοϊού με τελευταία την "Όμικρον" που πλήττει ολόκληρο των πλανήτη αναμένεται να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι "27" θα συζητήσουν τους τρόπους αντίδρασης για την προστασία απέναντι στην παραλλαγή της νόσου, όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της Ε.Ε., καθώς το ένα με το άλλο τα κράτη λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό κυρίως των ανεμβολίαστων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα τέλη Νοεμβρίου έχει στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και προτείνει για τους πολίτες των άνω των 60 ετών να θεωρείται έγκυρο το πιστοποιητικό μόνο για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share