Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

Έβρος: Ηρεμεί η κατάσταση μετά την απελευθέρωση του 41χρονου Έλληνα αστυνομικού - Το χρονικό της σύλληψης

Έτσι οδηγηθήκαμε σε επεισόδιο με τη γειτονική χώρα

7 Δεκεμβρίου 2021 08:00
Έβρος: Ηρεμεί η κατάσταση μετά την απελευθέρωση του 41χρονου Έλληνα αστυνομικού - Το χρονικό της σύλληψης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ηρεμία φαίνεται πως αρχίζει να επικρατεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πολύ σύντομα, μετά την απελευθέρωση του 41χρονου Έλληνα αστυνομικού, ο οποίος είχε συλληφθεί προχθές (5/12) στη γειτονική χώρα.

Ο υπαρχιφύλακας υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Φερών, και συνελήφθη μαζί με τη σύντροφό του, το βράδυ της Κυριακής στην τουρκική πλευρά των συνόρων, στον Έβρο.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αστυνομικός και η σύντροφός του αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης. Μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48ωρες στην Τουρκία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Κυριακής και ενώ ο αστυνομικός βρισκόταν εκτός υπηρεσίας πήγαν με τη σύντροφό του στην Αδριανούπολη, που απέχει μερικά μόλις χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας τους συνέλαβαν με το αιτιολογικό ότι βρισκόταν εντός απαγορευμένης ζώνης.

Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για το συμβάν το πρωί της Δευτέρας και ενώ ο 41χρονος δεν είχε δώσει το «παρών» στην υπηρεσία του.

Οι συνάδελφοί του στην αστυνομία πληροφορήθηκαν αρχικά μέσω των οικείων του ότι ο υπαρχιφύλακας κρατείτο για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Εντολή να μεταβεί στον Έβρο για τη διαχείριση του περιστατικού πήρε ο αστυνομικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σκούμας, ενώ τη διαχείριση του περιστατικού ανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Έγινε προσπάθεια να υπάρξει ενημέρωση για την υπόθεση μέσω θεσμοθετημένου σημείου επαφής Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, που λειτουργεί στην περιοχή του Καπετάν Αντρέεβο, ενώ ενεργοποιήθηκε και το ελληνικό προξενείο στην Ανδριανούπολη.

Αργά χθες (6/12) τη νύχτα έγινε γνωστό από ελληνικής πλευράς ότι η σύλληψη του Έλληνα αστυνομικού έγινε κοντά στην παρέβρια περιοχή.

Το χρονικό της σύλληψης

Σε σχετική ανακοίνωση του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι 41χρονος, τη στιγμή που επέστρεφε στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν 50 μέτρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο ελέγχθηκε από Τούρκους αστυνομικούς.

Συνέλαβαν τον Έλληνα αστυνομικό όπως επίσης και τη σύντροφό του με το αιτιολογικό ότι βρισκόντουσαν «ένα μέτρο πλησίον της απαγορευμένης ζώνης».

Και οι δύο οδηγήθηκαν χθες ενώπιον δικαστικών αρχών, δίχως τελικά σε βάρος τους να ασκηθεί δίωξη για κατασκοπεία, όπως ήταν η αρχική ανησυχία.

Το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνουν υπό επιτήρηση για 48 ώρες σε ξενοδοχείο της Αδριανούπολης έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τηλεφώνων του αστυνομικού και της συντρόφου του.

Νωρίτερα χθες, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αστυνομικός φέρεται να «εισήλθε στη στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη κοντά στο χωριό Δουράν, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και συνελήφθη μαζί με την κοπέλα του από άνδρες της χωροφυλακής».

Παράλληλα, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν και ερευνώνται τα κινητά τηλέφωνα του ζευγαριού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share