Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Εμβόλιο: Ανοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση! Ποιους αφορά και γιατί γίνεται στο 3μηνο; Το παρασκήνιο της απόφασης - Τι αλλάζει για όσους έχουν νοσήσει

Ο ρόλος της μετάλλαξης Ομικρον - Τα εμβόλια και πώς κλείνουμε ραντεβού

4 Δεκεμβρίου 2021 07:45
Εμβόλιο: Ανοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση! Ποιους αφορά και γιατί γίνεται στο 3μηνο; Το παρασκήνιο της απόφασης - Τι αλλάζει για όσους έχουν νοσήσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, χθες Παρασκευή (03/12), αναπροσαρμογή στον χρόνο χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και έτσι, πλέον, αυτή μπορεί να γίνεται στο 3μηνο μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Ποιους αφορά - Τι αλλάζει για όσους έχουν νοσήσει

Η διαδικτυακή πλατφόρμα για τον ορισμό τρίτης δόσης (emvolio.gov.gr) έχει ήδη ανοίξει και τονίστηκε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα, αποφάσισε ότι το ενδιάμεσο διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη δόση και στην επαναληπτική σε πολίτες άνω των 18 ετών, μειώνεται από τους έξι μήνες στους τρεις.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στη σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες».

Όσον αφορά στους νοσήσαντες από κορωνοϊό, ο ίδιος ανέφερε πως τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους θα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους.

Τα εμβόλια και πώς κλείνουμε ραντεβού

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την προαναφερθείσα διαδικτυακή πλατφόρμα και αφού ταυτοποιηθούν με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, μπορούν και να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση εμβολίου.

Άτομα που έχουν ήδη κάνει δύο δόσεις είτε με Pfizer/BioNTech είτε με Moderna είτε με AstraZeneca, τότε θα εμβολιαστούν στην τρίτη δόση είτε με Pfizer/BioNTech είτε με Moderna, δηλαδή με σκεύασμα mRNA.

Πάντως, όσοι έχουν κάνει ήδη το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, τότε μπορούν να λάβουν την αναμνηστική δόση είτε με Johnson & Johnson είτε με Pfizer/BioNTech είτε με Moderna, αλλά δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού τους.

Επισημαίνεται πως τρίτη δόση εμβολίου δεν κάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση είτε από το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech είτε από αυτό της Moderna και όσοι έχουν λάβει δεύτερη δόση με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η πλατφόρμα άρχισε να ανοίγει σταδιακά από χθες βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Οι πολίτες που μπορούν να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση υπολογίζονται αυτή την στιγμή σε 2 εκατομμύρια.

Ο στόχος, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share