Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Δραματικές προβλέψεις ειδικών για τα Χριστούγεννα: «Μέχρι και 11.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο! Εκατόμβη νεκρών αν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» (Video)

Tα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

24 Νοεμβρίου 2021 09:51
Δραματικές προβλέψεις ειδικών για τα Χριστούγεννα: «Μέχρι και 11.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο! Εκατόμβη νεκρών αν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δραματικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τα Χριστούγεννα, με το 4ο «κύμα» του κορωνοϊού να μην έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Μίνα, νοσηλεύτρια στο επάγγελμα, η οποία, αν και εμβολιασμένη νόσησε από κορωνοϊό, και έφτασε μάλιστα στο σημείο να της χορηγείται οξυγόνο.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, παρουσίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από το μέσο όρο της χώρας. Ως παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμό και η τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».

Είναι εφικτός ο έλεγχος στις εκκλησίες;

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες με rapid test, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως η εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς.

«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test. Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός.

Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

Προειδοποίηση Καπραβέλου: Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών εάν δεν γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός

Επίσης, την ανησυχία του αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού και τους πολίτες που χάνουν τη ζωή τους εκφράζει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος κάνοντας λόγο ακόμη και για εκατόμβη νεκρών.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (24/11) στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «θα έχουμε εκατόμβρη νεκρών εάν δεν γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός».

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση που επικρατεί στο «Παπανικολάου» ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου επεσήμανε «έχει αδειάσει η Γαστρεντερολογική Κλινική, μετά τη χειρουργική και παθολογική για να υποδεχθούν τη σημερινή εφημερία».

«Εφιαλτική η κατάσταση στα νοσοκομεία»

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτιακή» δήλωσε, εξηγώντας ότι έχουν αδειάσει τα χειρουργεία και έχει πάει το προσωπικο στις ΜΕΘ και το υπόλοιπο, όπως είπε, δεν φτάνει.

«Περιμένουμε 50-60 ασθενείς, περιμένουμε πάνω από 100 προσελεύσεις κάθε εφημερία είναι και ένας εφιάλτης. 5-6 θα χρειαστούν κρεβάτια εντατικής» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «γυρνάμε γύρω από το πρόβλημα και το δυσκολεύουμε».

«Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν»

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Καπραβέλος οι πάνω από 60 ετών και ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και «παίζουν το σύστημα» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

«Είναι καλοδεχούμενο από οπουδήποτε» ανέφερε σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργού Υγείας να υπάρχει ένα ενιαίο ΕΣΥ.

«Είναι τεράστιες οι υγειονομικές ανάγκες δεν υπάρχει διάκριση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Έπρεπε όλοι μάζι να συστρατευτούν» σημείωσε.

«Kατά 80% έχουν μειωθεί τα χειρουργεία και γίνεται το 20%» σημείωσε από την πλευρά του ο εντατικολόγος και πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυξάνεται η θνητότητα, είναι δεδόμενο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share