Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κανονικά Χριστούγεννα ή lockdown; Plan B με νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από τις 22/11

Το σχέδιο της κυβέρνησης! Ντόμινο μέτρων σε όλη την Ευρώπη

12 Νοεμβρίου 2021 22:50
Κανονικά Χριστούγεννα ή lockdown; Plan B με νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από τις 22/11
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα για να σώσουν τα Χριστούγεννα, επιβάλλοντας σκληρούς περιορισμούς στους ανεμβολίαστους. Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις γιορτές ανέλυσε ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Παράλληλα, αυτά είναι τα 3 μέρη που κολλάνε οι περισσότεροι κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, στην κυβέρνηση θέλουν Χριστούγεννα με οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική κανονικότητα και σε αυτήν την κατεύθυνση εκτιμούν ότι υπάρχουν εφεδρείες.

Τα ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα τα οποία προτείνεται να ισχύσουν μετά τις 22/11 είναι η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τρία (από δύο σήμερα).

Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει ζήτημα περιορισμών στη λειτουργία της εστίασης, αλλά είναι ένα μέτρο το οποίο υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Νέοι κανόνες στα σούπερ μάρκετ απο αύριο

Νέοι κανόνες θα ισχύουν από αύριο στα σούπερ μάρκετ. Η επιτρεπόμενη πυκνότητα θα είναι ένας πελάτης ανά 9 τ.μ. αλλά δε θα υπάρξει αλλαγή στο ωράριο. Επίσης, δεν πρόκειται επί του παρόντος να ισχύει το μέτρο των rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα super market.

Καμπανάκι ECDC για την Ελλάδα κι άλλες 9 χώρες - «Πολύ ανησυχητική» η κατάσταση με την πανδημία

Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στην πιο πρόσφατη αποτίμηση του ECDC, επισημαίνεται ότι η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται “πολύ ανησυχητική” σε 10 χώρες και “ανησυχητική” σε ακόμη 10, όπως ανέφερε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων.

“Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά”, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για να προσθέσει ότι “οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων”.

Στην κατηγορία της “πολύ ανησυχητικής” κατάστασης, εντάσσονται το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Στην κατηγορία της “ανησυχητικής” κατάστασης περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία “μέτρια ανησυχία” (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) και τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της “χαμηλής ανησυχίας” (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ανησυχητική” για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν).

Τι κάνουν στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που επιστρέφουν σε μερικό lockdown ή σε lockdown στους ανεμβολίαστους

Γερμανία

Συγκεκριμένα, σε κρατίδια της Γερμανίας προβλέπεται:

  • Μόνο εμβολιασμένοι σε εστίαση- μπαρ- κομμωτήρια
  • Μόνο εμβολιασμένοι σε θρησκευτικές εκδηλώσεις - αγορές

Ολλανδία

  • Κλείνουν εστίαση- διασκέδαση μετά τις 19:00
  • Αύξηση τηλεργασίας

Πιστοποιητικό ή τεστ για είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια στη Δανία

Η Δανία μπορεί να ήταν από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στη ζωή προ πανδημίας, αίροντας πριν από δύο μήνες τους περιορισμούς για τη διασπορά της COVID-19 και πετώντας τις μάσκες, όπως και τα υγειονομικά πιστοποιητικά, ωστόσο η κανονικότητα δεν κράτησε πολύ, καθώς τα μέτρα επανήλθαν.

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε έτσι να βγάλει από το συρτάρι το ψηφιακό υγειονομικό πιστοποιητικό «corona pass», που πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό τεστ COVID-19, προκειμένου να του επιτραπεί η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια.

Αλλά και στη Βρετανία αναμένεται να παρθούν ανάλογα μέτρα, καθώς η κατάσταση δείχνει πάλι να ξεφεύγει με περίπου 50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share