Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλλάζουν τα μέτρα στις εκκλησίες: Τι ισχύει με τον αριθμό ατόμων

Σύμφωνα με το ΦΕΚ

25 Οκτωβρίου 2021 19:58
Αλλάζουν τα μέτρα στις εκκλησίες: Τι ισχύει με τον αριθμό ατόμων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυξάνεται ο αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός των εκκλησιαστικών χώρων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ και τα νέα μέτρα που ισχύουν, σε εκκλησίες και ναούς επιτρέπονται 1 άτομο ανα 2 τ.μ από 1 άτομο ανά 15 τ.μ που ίσχυε με την προηγούμενη απόφαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κατά την τέλεση μυστηρίων όπως ο γάμος και τα βαφτίσια ο αριθμός παρευρισκόμενων διευρύνεται.

Αναλυτικά:

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων (π.χ. γάμοι, βαφτίσεις), κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας:

α. Στον υπολογισμό της αναλογίας ατόμων / τετραγωνικών μέτρων του παρακάτω πίνακα περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου / ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να τηρείται η αναλογία ατόμων/τετραγωνικών μέτρων του πίνακα.

Διαβάστε ακόμη: Μητροπολίτης Ιγνάτιος: «Μεμονωμένοι ιερείς δαιμονοποιούν τον κορωνοϊό»

β. Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το όριο των ατόμων στην εκκλησία κατά την τέλεση μυστηρίων όπως ο γάμος και τα βαφτίσια διευρύνεται.

Υπενθυμίζεται πως με την προηγούμενη απόφαση επιτρεπόταν η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων (π.χ. γάμοι, βαφτίσεις), κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για κατ' ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτήριων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας:

Αλλάζουν τα μέτρα στις εκκλησίες: Τι ισχύει με τον αριθμό ατόμων

α. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίστανται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο (2) μέτρα και ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα, ενώ ειδικώς στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια) του ενός (1) ατόμου ανά δέκα (10) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον υπολογισμό της αναλογίας ατόμων / τετραγωνικών μέτρων του προηγούμενου εδαφίου, περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου / ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.

Διαμόρφωση του χώρου

Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να τηρούνται ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός τους, καθώς και η απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

β. Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share