Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Υγειονομική «βόμβα» για τα σχολεία οι ανεμβολίαστοι: Μαζική η διάθεση των self tests

Εξαπλώνεται κι άλλο η πανδημία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

28 Σεπτεμβρίου 2021 15:53
Υγειονομική «βόμβα» για τα σχολεία οι ανεμβολίαστοι: Μαζική η διάθεση των self tests
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβα» αποτελεί για τα σχολεία ο ανεμβολίαστος πληθυσμός, καθώς ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων παραμένει χαμηλά και οι ειδικοί προειδοποιούν για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά.

«Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί 74.000 κρούσματα να είναι παιδιά μέχρι τέλος του χρόνου. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στον λαιμό τους τα παιδιά».

Τμήματα σχολείων έχουν ήδη κλείσει λόγω κρουσμάτων, με την πανδημία να στοχεύει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα.

Νέα δωρεάν διάθεση self tests

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου τέσσερα (4) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο επόμενων εβδομάδων (4-17/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά τους, να σπεύσουν να το κάνουν, αξιοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ισχυρό αυτό όπλο απέναντι στην COVID-19 και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share