Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΒΟΜΒΑ: Ολοταχώς για lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμα τέσσερις περιοχές - Ποια μέτρα θα ισχύουν

Ανακοινώσεις αναμένονται από την Πολιτική Προστασία

15 Σεπτεμβρίου 2021 14:49
ΒΟΜΒΑ: Ολοταχώς για lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμα τέσσερις περιοχές - Ποια μέτρα θα ισχύουν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε καθεστώς μίνι lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής αναμένεται να ενταχθούν τέσσερις ακόμα περιοχές της χώρας, που εντάχθηκαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ περιμένουμε και επίσημα τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, βγήκε χθες η απόφαση για την εστίαση και την είσοδο ανεμβολίαστων 12-17 ετών.

Πρόκειται για τις εξής:

  • Καβάλα
  • Ημαθία
  • Πιερία
  • Πέλλα

Τα μέτρα που ισχύουν σε μίνι lockdown

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας

Ποιές περιοχές βρίσκονται ήδη σε Lockdown

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αύριο, 16 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουν να ισχύουν τα παραπάνω μέτρα σε:

  • Αχαΐα
  • Ηλεία
  • Μεσσηνία
  • Ηράκλειο
  • Ικαρία
  • Ευρυτανία
  • Αργολίδα

Αλλάζουν και οι μετακινήσεις: Ταξίδια... διαφορετικά για τους ανεμβολίαστους - Μέτρα που τους βάζουν σε lockdown

Τα μέτρα που έρχονται για τους ανεμβολίαστους, μόνο εύκολη δε θα κάνουν την καθημερινότητά τους, με τις μετακινήσεις τους ακόμη να γίνονται... μετ' εμποδίων, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα σχετικά μέτρα που θα «σφίξουν» το ζωνάρι.

Η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια self-test που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες τον εμβολιασμό τους και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους

Δευτέρα και... 13 για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους και πολίτες καθώς από τη μια θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη για να μπορούν πάνε στην δουλεία τους και από την άλλη δεν θα μπορούν να απολαύσουν ούτε καν τον καφέ τους σε εσωτερικό χώρο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ανώτατα όρια των τιμών για το μοριακό και το rapid test.

Για το μοριακό τεστ:
Ανώτατη τιμή 40€

Για το rapid τεστ:
Ανώτατη τιμή 10€

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share