Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Σφίγγει» το ζωνάρι για τους ανεμβολίαστους: Νέα μέτρα σε όλους τους χώρους και τρίτη δόση για όλους

Πιθανό να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο και σε άλλους

9 Σεπτεμβρίου 2021 22:39
«Σφίγγει» το ζωνάρι για τους ανεμβολίαστους: Νέα μέτρα σε όλους τους χώρους και τρίτη δόση για όλους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολα γίνονται όλα από τη Δευτέρα (13/9) για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς δε θα μπορούν να κάθονται στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ) ενώ, για την πρόσβασή τους σε γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες θα απαιτείται αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα και θα διαρκέσουν ως την 31η Μαΐου 2022, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου από το υπουργείο υγείας.

Έρχεται και τρίτη δόση

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα να ανοίξει σύντομα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου, για όλους και όχι μόνο για την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, ως περαιτέρω ενίσχυση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους, λόγω και της μετάλλαξης Δ.

Όπως ανέφερε το Star, σε ερώτηση που έγινε στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας μετά τη σημερινή ενημέρωση, για την τρίτη δόση του εμβολίου στους υγειονομικούς και στους άνω των 60, απάντησε ότι μέσα στον μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα, μάλλον για όλους. Συνεπώς, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε όλοι τη δυνατότητα της γ’ δόσης, με την προϋπόθεση όμως να έχει παρέλθει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό μας.

Τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα

Το «πάγωμα» της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμένων και σε άλλες ομάδες εργαζομένων έκλεισε σχεδόν αθόρυβα κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες αρκετά ήταν τα κυβερνητικά στελέχη που κρατούσαν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν είναι στη σκέψεις μας να έχουμε ανακοινώσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας το επόμενο διάστημα», αναφέροντας πως δίνεται έμφαση από τις 13 Σεπτεμβρίου, στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Σύμφωνα με το Open, η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν έχει φύγει τελείως από το τραπέζι και υπάρχουν δύο κρίσιμες ημερομηνίες που θα κρίνουν εάν θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πλάνο.

Συγκεκριμένα:

  • Σημαντική ημερομηνία θεωρείται η 20η Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουν γυρίσει όλοι από τις καλοκαιρινές διακοπές τους και τα σχολεία θα έχουν λειτουργήσει ήδη για μία εβδομάδα. Παράλληλα πιθανότατα θα έχει ξεκινήσει και η κινητικότητα στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης
  • Μία δεύτερη ημερομηνία που αναμένεται να κρίνει πολλά είναι η 10η Οκτωβρίου. Τότε τα σχολεία λειτουργούν για έναν σχεδόν μήνα οπότε θα υπάρχει μία καθαρή εικόνα για το πόσο επιβάρυνε το άνοιγμά τους επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Παράλληλα ο καιρός δεν θα είναι πλέον καλοκαιρινός και η μέρα θα έχει μικρύνει σημαντικά, επομένως ο κόσμος θα έχει περάσει από τους εξωτερικούς στους εσωτερικούς χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η 20η Οκτωβρίου αργεί ακόμα και υπάρχει φόβος πως μέχρι τότε μπορεί να έχουμε μία νέα έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται στο να πείσει τους ανεμβολίαστους γονείς και εργαζόμενους αλλά και όσα παιδιά μπορούν να κάνουν το εμβόλιο να μην διστάζουν άλλο.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δει πώς θα επιδράσουν τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από 13 Σεπτεμβρίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share