Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Εντολή Εισαγγελέα για έρευνες σε όλη την χώρα

Άμεση αντίδραση μετά το σκάνδαλο ολκής

8 Σεπτεμβρίου 2021 17:10
Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Εντολή Εισαγγελέα για έρευνες σε όλη την χώρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Άμεση είναι η αντίδραση του Εισαγγελέα απέναντι στην ανεύθυνη στάση ορισμένων με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορωνοϊό, με τον ίδιο να ζητά έρευνες σε όλη την χώρα.

Ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής με την παραγγελία του ζητά την άμεση, «αυτεπάγγελτη, ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε καταγγελίας» από τους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, που αφορά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού η νόσησης η άλλες έκνομες δραστηριότητες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών, μετά την «χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων που έχει έρθει.

Ζητά επίσης ακόμα και στις περιπτώσεις μεμονωμένων περιστατικών οι εισαγγελικές έρευνες να είναι διευρυμένες, προκειμένου να εντοπίζονται ευρύτερα δίκτυα παράνομης δράσης με αντικείμενο την πανδημία, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βαςίλειου Πλιώτα, σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση από τους εισαγγελείς και άλλων αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ( οικονομική αστυνομία, υγειονομικές υπηρεσίες και λοιπά) προκειμένου οι έρευνες να γίνονται σε βάθος και να είναι αποτελεσματικές.

«Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων, αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία “κυκλώματος” παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών».

Σε σοβαρές περιπτώσεις έκνομων δραστηριοτήτων σχετικά με την πανδημία και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους εισαγγελείς εφετών να εποπτεύουν προσωπικά τις έρευνες και να διατάσσουν, αν απαιτείται, έρευνα που θα διενεργείται από ανώτερους εισαγγελείς.

Τέλος ο κ. Πλιώτας κινείται και στο πεδίο της πρόληψης, ζητώντας από τους κατά τόπους εισαγγελείς πριν εμφανιστεί κρούσμα παρανομίας με τους εμβολιασμούς, επιτόπου να επισκέπτονται και να έχουν γνώση του τι γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους με στόχο την αποθάρρυνση εκείνων που έχουν σκεφθεί να παρανομήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Αναλυτικά η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας

Θέμα: Πλαστά ή ψευδή κατά περιεχόμενο πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης

Ανακύπτει ήδη και βλέπει το φως της δημοσιότητας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης, στις οποίες φέρονται ότι κάθε φορά συμμετείχαν (με θετική ενέργεια ή παράλειψη), πρωτίστως, ο δήθεν εμβολιασθείς, και πρόσωπα, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, των δομών υγείας.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος του εμβολιασμού, τον οποίο η ιατρική επιστημονική κοινότητα προβάλλει ως βασικό – θεμελιώδες μέσο αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και συνεκτιμώντας την εμφανή και μείζονα ποινική απαξία της προαναφερόμενης συμπεριφοράς, που στοιχειοθετεί (συντρεχουσών και των λοιπών νόμιμων προϋποθέσεων) τη νομοτυπική μορφή εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα (βλ. ιδίως άρθρα 46, 47, 221, 242, 285 ΠΚ) επισημαίνουμε την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων.

Ειδικότερα, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαίτιων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών.

Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών.

Οι Εισαγγελείς Εφετών παρακαλούνται να εποπτεύουν συντονιστικά το εν λόγω έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 ΚΠΔ».

Καρδίτσα: Ομολόγησε την απάτη η υπάλληλος - Είχε δώσει ψεύτικα πιστοποιητικά σε 33 συγγενείς

Πιστοποιητικά «μαϊμού» εμβολιασμού φέρεται να έχει δώσει σε 33 συγγενείς της η υπάλληλος από το Εμβολιαστικό Κέντρο Παλαμά Καρδίτσας.

Η ίδια προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια, καθώς έχει 9 αδέρφια, ενώ φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν ως «οικογενειακή υπόθεση».

Τα στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, κατέθεσε όσα στοιχεία διαθέτει, υπογραμμίζοντας ότι ερευνώνται όλες οι πιθανότητες και η υπάλληλος που κατηγορείται για την υπόθεση, βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο στο Εμβολιαστικό Κέντρο, ενώ εξετάζεται αν είχε συνεργούς.

Καρδίτσα: Αποφασισμένος ο Εισαγγελέας για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού - «Κυνήγι» προς κάθε κατεύθυνση

Το σκάνδαλο μαϊμού εμβολιασμών στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Παλαμά της Καρδίτσας μπορεί να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτό που φαινόταν αρχικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, στο εν λόγω Εμβολιαστικό Κέντρο, φαίνονται να έχουν γίνει 40.000 εμβολιασμοί, την ίδια ώρα που η κοινότητα του Παλαμά Καρδίτσας δεν έχει περισσότερους από 6.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι διώξεις που πρόκειται να ασκηθούν στους υπεύθυνους της απάτης δεν αποκλείεται να είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι εισαγγελικές αρχές δεν αποκλείεται να διατάξουν ακόμα και άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι υπεύθυνοι πληρώνονταν για τις εν λόγω «υπηρεσίες».

Παράλληλα, δίωξη πιθανότατα θα ασκηθεί και στους πολίτες που έλαβαν τα πιστοποιητικά “μαϊμού” εμβολιασμού, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έκαναν ποτέ το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή το περιστατικό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους “μαϊμού” εμβολιασμούς.

Η υπάλληλος φέρεται να εκμεταλλευόταν την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης γιατρού και να μπαίνει παράνομα στο ηλεκτρονικό σύστημα με τους κωδικούς της. Υποψίες κινήθηκαν αρχικά από το γεγονός πως βρισκόταν στο εμβολιαστικό κέντρο και σε ώρες που δεν είχε υπηρεσία.

Οι περισσότεροι εικονικά εμβολιασμένοι φέρεται να προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κοινή καταγωγή με την υπάλληλο που φέρεται να εμπλέκεται.

Διερευνώνται αν τα κίνητρα της υπαλλήλου, αν δηλαδή προσέφερε τις συγκεκριμένες υπηρεσίες με αντίτιμο.

Απίστευτο σκάνδαλο: Έχουν κάνει... φάμπρικα για πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid tests - Έτσι δρουν με κίνδυνο για την υγεία όλων

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share