Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Νίκος Τζανάκης: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε στρατό, εκκλησία, εκπαιδευτικούς

«Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας»

7 Σεπτεμβρίου 2021 10:04
Νίκος Τζανάκης: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε στρατό, εκκλησία, εκπαιδευτικούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για εμβολιασμό όλου του στενού κρατικού παράγοντα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και ιερείς έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες… Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;» διερωτήθηκε.

εμβολιασμός τζανάκης

Για εμβολιασμό όλου του στενού κρατικού παράγοντα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και ιερείς έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες… Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;» διερωτήθηκε.

Όπως σημείωσε, η εκκλησία δεν πρέπει να μείνει στις εγκυκλίους. «Οι εγκύκλιοι δε θα πείσουν τον κόσμο. Η εκκλησία πρέπει να κάνει ό,τι έκανε χθες ο παπά Ανδρέας (εμβολιασμοί στην εκκλησία στις Αρχάνε). Και φοβάμαι ότι η εκκλησία δεν παίζει το ρόλο που (θα έπρεπε να) παίζει, για να μην πω ότι ορισμένοι παίζουν από πίσω άλλο ρόλο… Γνωρίζουμε οι γιατροί ότι σε μοναστήρια και σε πάρα πολλούς άλλους χώρους οπού πάνε άνθρωποι και έχουν πνευματικούς κλπ ξέρουμε οι γιατροί, οι πάντες το ρόλο που παίζουν, είναι απλό το πράγμα για να το πω ευθέως».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ιερείς που αποτρέπουν ακόμα πιστούς να εμβολιαστούν απάντησε «και δια του παραδείγματός τους αλλά πιστεύω και κατ’ ιδίαν… Πιθανότατα είναι λίγοι, αλλά κάνουν μεγάλη ζημιά. Η εκκλησία δεν έχει παίξει το ζωντανό ρόλο που είναι ο δρόμος που έδειξε ο παπά Ανδρέας. Χθες ο παπά Ανδρέας μάζεψε 70 άτομα και εμβολιάστηκαν. Πήγαμε σε σπίτια ανήμπορων ανθρώπων με την βοήθεια της υπηρεσίας Βοήθεια στο Σπίτι και καταφέραμε με το συνεργείο και ανοσοποιήσαμε κατάκοιτους με προβλήματα. Εφόσον οι ταγοί της εκκλησίας κατά τόπους παροτρύνουν ιερείς και δεν τους φέρνουν εμπόδια ναι μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλοι μπορούμε να δούμε κι άλλους ιερείς να κάνουν εκκλησίες εμβολιαστικά κέντρα» σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

«Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αποκλιμάκωση ενδεχομένως να φτάσουμε και στα 2.000 κρούσματα σαν κινητό μέσο όρο την εβδομάδα, 40% μείωση σε σχέση με το peak τέλος Αυγούστου εξήγησε.

«Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά, διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών» ανέφερε.

Κορωνοϊός – Τζανάκης: Πιθανές οι χρόνιες επιπλοκές σε παιδιά αν νοσήσουν βαριά

Για πιθανές χρόνιες επιπλοκές σε παιδιά που νόσησαν βαριά με κορωνοϊό κάνει λόγο ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Με αφορμή βρετανική έρευνα που έδειξε ότι «όσοι προσβάλλονται με τη μετάλλαξη Delta έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν και 1,5 να νοσήσουν βαριά από ό,τι αν νοσήσουν από τη μετάλλαξη Άλφα», ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ υπογράμμισε ότι «η βαριά νόσηση των παιδιών επηρεάζει πολλά οργανικά συστήματα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές».

Κορωνοϊός Τζανάκης παιδιά

«Δεν είναι ένα απλό πράγμα να περάσει ένα παιδί τη νόσο. Βεβαίως, ένα στα δέκα θα περάσει σοβαρά τη νόσο, επομένως έστω και το ένα πρέπει να το προστατεύσουμε», είπε ο κ. Τζανάκης.

Ζαούτης: Αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών των παιδιών το χειμώνα

Ο καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, από την πλευρά του, σημειώνοντας ότι, «πολλά παιδιά πια είναι στο νοσοκομείο, τα εμβολιάζουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά».

«Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση το χειμώνα» τόνισε για τη νοσηλεία παιδιών και έκανε λόγο για ειδικό σχέδιο που καταρτίζει για τα νοσοκομεία Παίδων του υπουργείο Υγείας.

Όσο για τα παιδιά που νοσούν βαριά, είπε ότι, «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Τα αναπνευστικά, συμπεριλαμβανομένου και το άσθμα, το ζάχαρο και το διαβήτη, είναι σε αυξημένο κίνδυνο».

Παγώνη: Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα - Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά

Για την μετάλλαξη Δέλτα που «δεν παίζει», τον αγώνα προς την επίτευξη του τείχους ανοσίας και το ζήτημα εμβολιασμού των υγειονομικών μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

«Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα, δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και νέους» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη.

Εμβόλιο και παιδιά

Όπως ανέφερε, ακόμα και τα παιδιά βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, επικαλούμενη μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ.

Μάλιστα όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται πρωτίστως για την δική τους προστασία και για εκείνη των οικογενειών τους ενώ έκανε έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία: «Τα παιδιά άνω των 12 πρέπει να εμβολιαστούν, όχι μόνο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αλλά γιατί η μετάλλαξη Δ είναι πολύ επιθετική και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία.»

Ο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό

Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας είπε πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο 70%, ενώ χρειαζόμαστε 80% τουλάχιστον για να χτιστεί.

«Να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 50», τόνισε, διότι όπως είπε άτομα μεγάλης ηλικίας είναι επικίνδυνο να έχουν προβλήματα εφ' όρου ζωής λόγω της νόσου.

Στο θέμα των υγειονομικών, με την προθεσμία για υποχρεωτικό εμβολιασμό να εκπνέει την 1η Σεπτεμβρίου ανέφερε πως υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι ασθενείς: «Περιμένουμε και κάνουμε υπομονή με τους υγειονομικούς, δεν θα αφήσουμε έτσι τους ασθενείς».

Δήλωσε επίσης πως η 3η δόση πρέπει να αρχίσει να χορηγείται ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο, για αυτούς που εμβολιάστηκαν τον Γενάρη. «Όσοι εμβολιάστηκαν για παράδειγμα το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να λάβουν την αναμνηστική δόση αν δεν περάσουν 7-9 μήνες», πρόσθεσε.

«Φυσικά και μπορεί να υπάρξει μετάλλαξη που δεν πιάνει τα εμβόλια» υπογράμμισε, αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Μπουρλά.

Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά

Ματίνα Παγώνη: "Το σύστημα έχει αρχίσει και πιέζεται - Πάρα πολλοί θάνατοι από τον κορωνοϊό"

Ματίνα Παγώνη: Για την την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για την αύξηση των θανάτων από τη νόσο μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Ωστόσο τρόμος επικρατεί στα νοσοκομεία για τη ραγδαία αύξηση της Μετάλλαξης Δέλτα.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε

«Φτάσαμε στις 9 το βράδυ και δεν προλάβαμε να δούμε όλα τα περιστατικά, με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι γιατροί έχουν αρχίσει και πιέζονται, το σύστημα πιέζεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 68% σε όλες τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αλλά υπάρχουν πόλεις και νοσοκομεία τοπικά με κάλυψη 90%. Η Αττική έχει φτάσει στο 67% κάλυψη ΜΕΘ, που είναι πολύ υψηλό ποσοστό, γιατί εάν πάμε έτσι τον Σεπτέμβρη, καταλαβαίνετε που θα φτάσουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι στο 71,7% και η Κρήτη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με κάλυψη των μονάδων στο 79,4%.

Οι γιατροί δίνουν εκεί πολύ μεγάλο αγώνα. Αυτή την καμπύλη δεν θα μπορεί να την ελέγξει κανένας από δω και πέρα. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μικρή σταθεροποίηση, αλλά θα υπάρξει αύξηση κινητικότητας γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια. Όπως το καλοκαίρι πηγαινοερχόταν κόσμος και υπήρχε μετάδοση, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τι πρέπει να κάνουμε; Για να μην υπάρχει μετάδοση, θα πρέπει να τρέξουν όλοι να εμβολιαστούν ιδίως αυτοί που θα γυρίσουν από τις διακοπές.

Αυτή τη στιγμή, συγκριτικά οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί για αυτή την εποχή. Είναι ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ελπίζω τα επόμενα νούμερα να είναι μικρότερα. Το σύστημα έχει αρχίσει και πιέζεται αρκετά. Και δεν είναι μόνο η νόσος Covid στα νοσοκομεία. Υπάρχουν και τακτικά χειρουργεία και ασθενείς με άλλες παθήσεις. Ήδη έχουν πάει πίσω από το καλοκαίρι, ελπίζω να μην υπάρξει και άλλη εντολή από το υπουργείο Υγείας να πάνε πίσω κι άλλο τα χειρουργεία», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

 Παγώνη: Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share