Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ματίνα Παγώνη για μετάλλαξη Δέλτα: «Κανείς δεν περίμενε ότι θα είναι τόσο επιθετική, έρχονται ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία»

«Τα πράγματα από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα είναι πολύ δύσκολα»

27 Αυγούστου 2021 09:07
Ματίνα Παγώνη για μετάλλαξη Δέλτα: «Κανείς δεν περίμενε ότι θα είναι τόσο επιθετική, έρχονται ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην επιθετικότητα της μετάλλαξης Delta και στους ανεμβολίαστους αναφέρθηκε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (27/8) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Να πάνε όλοι να εμβολιαστούν γιατί η μετάλλαξη Delta είναι τόσο επιθετική και επικίνδυνη, που τα πράγματα από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα είναι πολύ δύσκολα. Νομίζαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε όπως τις υπόλοιπες. Κανένας μας δεν το περίμενε ότι θα είναι τόσο επιθετική η Delta. Έρχονται ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία» σημείωσε.

Προειδοποιεί η Παγώνη: «Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα»

Και πρόσθεσε πως 13 μωρά νοσηλεύονται με κορωνοϊό, κάτι που συνιστά δείγμα της επιθετικότητας της μετάλλαξης.

Παράλληλα, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ακόμα πρόταση για άρση της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος από τους γιατρούς που είναι κατά του εμβολιασμού.

Παγώνη: Έκκληση θα κάνω στους συναδέλφους μου να εμβολιαστούν

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση του εμβολίου, η κ. Παγώνη σημείωσε πως σε λίγες μέρες η Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφανθεί τι μέλλει γενέσθαι και ποιες άλλες ομάδες θα κάνουν τρίτη εκτός από τις ευπαθείς.

Στο μεταξύ, άφησε αιχμές για την Επιτροπή Εμβολιασμών καθώς όπως είπε, στην επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή για το πότε θα κάνουν την τρίτη δόση οι νοσοκομειακοί γιατροί, έλαβε μια «απαράδεκτη και τυποποιημένη απάντηση».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπογράμμισε: «Οι συνδικαλιστές ήταν οι πρώτοι και έκαναν και ημερίδα για τους εμβολιασμούς των νοσοκομειακών γιατρών, με επιστολές προς όλα τα νοσοκομεία και προσωπικές επαφές». Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στην καθολικότητα του εμβολιασμού, που μέσα συμπεριλαμβάνει την προσωπική υποχρέωση του καθενός που δουλεύει στα νοσοκομεία, να πάει να εμβολιαστεί».

Επιπλέον, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών, σημείωσε πως ο αριθμός των νοσοκομειακών γιατρών που εμβολιάζεται τις τελευταίες μέρες αυξάνεται, ενώ μέχρι στιγμής το 94,75% αυτών είναι εμβολιασμένο.

Σχολιάζοντας την ερώτηση γιατί οι αυτοί οι γιατροί δεν εμβολιάζονταν έως τώρα, απάντησε: «Δικαστήριο δεν θα κάνω κ. Χασαπόπουλε. Έκκληση θα κάνω στους συναδέλφους μου να εμβολιαστούν. Ο κόσμος για να πειστεί θέλει ενημέρωση, δεν κουνάμε δάχτυλα. Παρακαλούμε, κάνουμε έκκληση, και προσπαθούμε να κλείσουμε αυτό το θέμα με την θετικότητα του εμβολιασμού».

Παράλληλα, η κ. Παγώνη παραδέχθηκε ότι έγιναν χειρουργεία από ανεμβολίαστους γιατρούς, αλλά ήταν ελάχιστα.

«Πείτε και κανά καλό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι κράτησαν την ιστορία ενάμιση χρόνο. Και τώρα σε αυτούς τους γιατρούς έκοψαν τις άδειες; Είναι δυνατόν σε τμήματα να είναι 100% γιατροί εμβολιασμένοι και να μην μπορούν να πάρουν άδεια; Όλοι αυτοί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους 18 μήνες. Άδικο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν εμβολιαστεί στο 94,75% και να έχουν εστιάσει σε αυτούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αθηνά Λινού: «Οι μεταλλάξεις θα αυξάνονται όσο δεν εμβολιαζόμαστε»

Πανίσχυρη είναι μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Δέλτα που έχει κυριεύσει και την Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, ο κίνδυνος είναι τεράστιος για τους μη εμβολιασμένους, όμως από τη μετάλλαξη νοσούν -ελαφρά με ήπια συμπτώματα- και αρκετοί εμβολιασμένοι.

Η εικόνα που δίνεται είναι ότι με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη γυρίσαμε δύο χρόνια πίσω όταν ξεκινούσε η πανδημία όταν και οι ειδικοί γνώριζαν ελάχιστα πράγματα για τον ιό.

Γιατί όμως η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει νικηθεί μέχρι στιγμής; Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η μετάλλαξη «είναι πάρα πολύ μεταδοτική».

Λινού μεταλλάξεις

«Επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και πολλά από τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν αμέσως για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, δεν εφαρμόστηκαν» είπε στο Sputnik η κα Λινού.

Την ίδια ώρα τα εμβόλια σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η κα Λινού θεωρεί ότι παρά τη μειωμένη αποτελεσματικότητα, παραμένουν ένα όπλο έναντι της μετάλλαξης και της πανδημίας.

«Το εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 95% και της Pfizer 91% και έχει πέσει στο 60%-65% (σ.σ. για τη μετάλλαξη Δέλτα) είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν στον κόσμο και δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στην Αμερική» είπε προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια έγιναν για τον ιό που ξέραμε τότε και καλύπτουν πολλά στελέχη (σ.σ. πέραν του αρχικού). Στο συγκεκριμένο στέλεχος Δέλτα έχουν κάπως μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά παρ' όλα αυτά παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια στον κόσμο».

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις όποιες επόμενες μεταλλάξεις μπορεί να προκύψουν και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer για πιθανότητα εμφάνισης μετάλλαξης ανθεκτικής στα εμβόλια.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αρχίσει τις δοκιμές τροποποιημένων εμβολίων, των λεγόμενων εμβολίων κατά του κορονοϊού 2ης και 3ης γενιάς.

Υπάρχει πιθανότητα για μια νέα ανθεκτική μετάλλαξη και πώς μπορεί να «γεννηθεί» μια τέτοια μετάλλαξη;

«Οι μεταλλάξεις θα αυξάνονται όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός και μάλιστα ο πληθυσμός φτωχών χωρών δεν εμβολιάζεται. Επομένως, ναι, είναι πιθανόν. Αν οι πλούσιες χώρες δεν στέλνουν εμβόλια και δεν άρουν την πατέντα έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι φτωχότερες χώρες, θα έχουμε αυτό το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθολική χρήση μάσκας

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει ακριβώς εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και των δηλωμένων εκτιμήσεων αρκετών επιστημόνων στην Ελλάδα ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι θα νοσήσουν από αυτή είναι εάν τα μέτρα που ισχύουν είναι αρκετά ή αν θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά.

«Θα πρέπει να είναι και διαφορετικά τα μέτρα. Δεν είναι θέμα αυστηρότητος. Θα πρέπει να υπάρξει καθολική εφαρμογή της μάσκας σε όλους τους χώρους (σ.σ. εξωτερικούς και εσωτερικούς) γιατί έχουμε πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας και θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο πολλά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων» κατέληξε η κα Λινού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share