Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προειδοποιεί η Παγώνη: «Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα»

Εξέφρασε τον προβληματισμό της

24 Αυγούστου 2021 10:21
Προειδοποιεί η Παγώνη: «Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ανάγκη να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού όσοι ακόμη δεν το έχουν κάνει, τόνισε η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας ότι το τείχος ανοσίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αλλά είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, καθώς άλλη λύση δεν υπάρχει και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχτούν άλλη πίεση.

«Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε covid», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω covid», σχολίασε.

Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί η κυρία Παγώνη τονίζει:

«Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από εδώ και πέρα. Δεν θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα όπλα, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να είναι υγιή στα σχολεία τους».

Η λοιμωξιολόγος εξέφρασε τον προβληματισμό της και για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Φοβάμαι τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι μία μετάλλαξη πολύ επιθετική. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική με τους νέους. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί γιατί δεν υπάρχει λύση. Δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι για πάντα μίας νόσου».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά για το εμβόλιο η Ματίνα Παγώνη ανέφερε:

«Τον Στέφανο τον θαυμάζω, είμαι φαν του, ο Στέφανος να μας πει για το τένις και όχι την ιατρική. Έχουμε πολλά νέα άτομα με covid στα νοσοκομεία». «Ας κάνουμε μία προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση. Αν συνεχίσουμε έτσι ούτε Χριστούγεννα θα κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ματίνα Παγώνη: Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία όπως αυτή διαμορφώνεται στην παρούσα φάση, την κακή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, αλλά και για τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη το πρωί της Πέμπτης (19/8) στο Mega.

«Τα περιμέναμε, από τις επιδημιολογικές μελέτες φαινόταν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, μάλιστα είχαμε μιλήσει μέχρι και για 8.000 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι είναι αναμενόμενο σταδιακά να ανεβαίνουν. Αυξάνονται και οι νεκροί, ενώ πριν 15-20 ημέρες είχαμε μονοψήφιο αριθμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που αξιολογούνται καθημερινά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

σχολεία εμβολιασμός παιδιά

Ωστόσο, «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Κρήτη, καθώς εκεί όπως είπε υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. «Η Κρήτη χρειάζεται κλίνες και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Θα βοηθηθεί από άλλες περιοχές», υπογράμμισε.

Παγώνη: «Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο»

Και πρόσθεσε αναφερόμενη στην μετάλλαξη Delta: «Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων».

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους, σημείωσε πως: «Οι αρνητές είναι 6 – 7%. Οι υπόλοιποι που φτάνουν στο 35% – 37% είναι άνθρωποι προβληματισμένοι. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε επιστημονικά».

Μιλώντας για την τήρηση των μέτρων η κ. Παγώνη επισήμανε: «Βλέπουμε εικόνες στα νησιά με κόσμο χωρίς μάσκα και μέτρα. Μια μάσκα δεν πρέπει να έχεις κάποιον από πάνω να σου λέει φόρεσέ την, όταν έχουμε μια μετάλλαξη τόσο μεταδοτική. Η επιστροφή πρέπει να γίνει με προσοχή, με τεστ», ενώ στάθηκε στην εικόνα στα πλοία όπου έχει παρατηρηθεί έλλειψη εφαρμογής των μέτρων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share