Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Μελέτη-«Βόμβα»: Μειώθηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Μειώθηκε από 91% σε 66%

25 Αυγούστου 2021 09:25
Μελέτη-«Βόμβα»: Μειώθηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά του κορωνοϊού μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε κυρίαρχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία σε έξι Πολιτείες και η οποία διεξήχθη με σκοπό να εξεταστεί η απόδοση των εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν εβδομαδιαίως για συμπτωματικές και ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Σχεδόν όλοι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν εμβολιαστεί με τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Τα στοιχεία

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της μόλυνσης ήταν 91%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας.

Όμως, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη, δηλαδή όταν ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων σύμφωνα με την αλληλουχία, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 66%.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτή η μείωση μπορεί να μην προκλήθηκε μόνο από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά και από μια αποτελεσματικότητα που φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

«Ενώ αυτά τα ενδιάμεσα δεδομένα υποδηλώνουν μια μέτρια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για την Covid-19 στην πρόληψη της μόλυνσης, το γεγονός ότι η μείωση των λοιμώξεων παραμένει σε ποσοστό 66% υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σημασία και το όφελος του εμβολιασμού», υπογραμμίζουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα δημοσιότητα δεν διέφεραν μεταξύ της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Moderna και αυτού της Pfizer.

Μείωση αποτελεσματικότητας εμβολίου

Αυτή η μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι της παραλλαγής Δέλτα έχει επισημανθεί από διάφορες μελέτες, ακόμη και αν το ακριβές μέγεθος διαφέρει από την μια στην άλλη.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρότειναν την περασμένη εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές για να ανακοινώσουν εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού από τα μέσα Σεπτεμβρίου, η οποία θα αφορά όλους τους Αμερικανούς ενήλικες που έλαβαν τη δεύτερη δόση τους οκτώ μήνες νωρίτερα.

Η προστασία των εμβολίων έναντι σοβαρών περιπτώσεων της νόσου, νοσηλείας και θανάτων, ωστόσο, παραμένει υψηλή, επιμένουν οι αρχές.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τα CDC, που διεξήχθη σε ασθενείς στο Λος Άντζελες από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου, δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένοι είχαν 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν.

Η Δέλτα έγινε κυρίαρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Ιουλίου και σήμερα είναι υπεύθυνη για πάνω από το 98% των λοιμώξεων.

Μελέτη-«Βόμβα»: Μειώθηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα καθυστερούν, όμως ο ιός μεταδίδεται

Κορωνοϊός: Ανησυχητικά τα συμπεράσματα από πρόσφατη μελέτη, κατά την οποία, άτομα που έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Δέλτα, καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα της COVID-19, όμως είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό.

Μετά από 5,8 ημέρες οι άνθρωπο που κόλλησαν τη «Δέλτα» άρχισαν να έχουν συμπτώματα και 1,8 ημέρες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται πως ήταν ικανά για δύο σχεδόν μέρες να μολύνουν άλλους, πριν έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με παλαιότερες μορφές του ιού (6,3 ημέρες και 5,5 ημέρες αντίστοιχα).Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο πρέπει να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Παράλληλα, οι επιστήμονες συμπέραναν πως όσοι μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους, ενώ το 74% των μολύνσεων έλαβε χώρα κατά την προσυμπτωματική φάση.

Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής ή R0, δηλαδή ο μέσος αριθμός των ανθρώπων στους οποίους κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό σε ευαίσθητο πληθυσμό, είναι 6,4 στη «Δέλτα».

Η αρχική μορφή του του SARS-CoV-2 είχε R0 2 ως 4, κάτι που σημαίνει πως η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Πάντως, λίγοι συμμετέχοντες -πλήρως εμβολιασμένοι- εκδήλωσαν λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ και το ιικό φορτίο τους ήταν μειωμένο, ειδικά στην κορύφωση της λοίμωξης.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν επίσης 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο πρέπει να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Εφόσον, πρακτικά, όλοι θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό, στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη - Χρειάζεται οι πλήρως εμβολιασμένοι να «φοβούνται» την παραλλαγή Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι;

Η πλέον μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η Δέλτα, εντοπίζεται πλέον σε περισσότερες από 130 χώρες, ευθύνεται για το τέταρτο επιδημικό κύμα που πλέον ορίζει την πορεία του ιού στα επίπεδα της κορύφωσης των προηγούμενων κυμάτων και, αναπόφευκτα, κόστισε την επαναφορά μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας και στους πλήρως εμβολιασμένους, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ.

Κορωνοϊός  Μετάλλαξη Δέλτα

Η ειδοποιός διαφορά της νέας επιδημικής φάσης, ωστόσο, είναι η σημαντικά χαμηλότερη πίεση που ασκεί στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο, στις χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Amesh Adalja από το Κέντρο Προστασίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αυτός είναι και ο ουσιαστικός ρόλος των εμβολίων, να μειώνουν δηλαδή τη σοβαρότητα της νόσου μετά τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο αριθμός εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μόνο (7.707 ανά ημέρα) ξεπέρασε τον συνολικό αριθμό εμβολιασθέντων που έχουν χρειαστεί νοσηλεία (7.101). Επιπλέον, οι 1.507 νέοι θάνατοι από COVID-19 μετά την έναρξη των εμβολιασμών, αντιστοιχούν στο 0,6% μόλις των σχεδόν 241.000 για το 2021.

«Στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη», δηλώνει ο Δρ Adalja για τον οποίο όλοι μας, πρακτικά, θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό.

Τι κέρδισαν επομένως όσοι εμβολιάστηκαν;

Σε όλο τον κόσμο, η εκρηκτική πορεία των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, χάρη στην προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για μερίδα των ειδικών, μια μόλυνση ενδεχομένως να έδινε επιπλέον ώθηση στην ανοσοαπόκριση του οργανισμού, επιτρέποντάς του να γνωρίσει τον ιό και έτσι να θωρακιστεί καλύτερα για την επόμενη επαφή, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου χάρη στο εμβόλιο.

Ο λόγος πίσω από τις συστάσεις και τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας και από τους εμβολιασμένους αποσκοπούν στην προστασία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Χαράλαμπος Γώγος, στην πρόσφατη ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία της χώρας, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα με μεγάλο ιικό φορτίο μάλιστα και να τη μεταδώσουν.

Παράλληλα, η παραπάνω στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια στρατηγική για την ασφάλεια όλων, η οποία θα επιτρέψει στα νοσοκομεία να νοσηλεύουν και άλλα περιστατικά πλην κορωνοϊού.

Επομένως, όσο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν έχει αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο για την ανοσία της αγέλης όλοι, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, που δεν χρειάζεται να φοβούνται την παραλλαγή Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τα όλα τα περιοριστικά μέτρα προστασίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share