Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εμβόλιο Pfizer: Πλήρη έγκριση για χρήση από τον Αμερικανικό FDA

Είναι το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει μόνιμη και όχι προσωρινή άδεια

23 Αυγούστου 2021 16:53
Εμβόλιο Pfizer: Πλήρη έγκριση για χρήση από τον Αμερικανικό FDA
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβόλιο Pfizer: Ο FDA έδωσε την πλήρη έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer για το COVID-19 τη Δευτέρα, όπως μεταδίδουν αμερικανικά Μέσα. «Το κοινό μπορεί να είναι πολύ σίγουρο ότι αυτό το εμβόλιο πληροί τα υψηλά πρότυπα για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα κατασκευής που απαιτεί ο FDA για ένα εγκεκριμένο προϊόν", δήλωσε η επίτροπος του FDA Janet Woodcock. «Το σημερινό ορόσημο μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αλλαγή της πορείας αυτής της πανδημίας στις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ γίνονται η πρώτη χώρα που εγκρίνουν πλήρως το εμβόλιο της Pfizer. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Αλμπερτ Μπουλα δήλωσε, σύμφωνα με το AP, ότι ελπίζει ότι η απόφαση «θα βοηθήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης στο εμβόλιο μας, καθώς ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να προστατεύσουμε ζωές». Παράλληλα, τα mRNA εμβόλια σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι ασφαλή για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για θηλάζουσες, καθώς και για αυτές που θέλουν να κάνουν παιδί.

μετάλλαξη δέλτα εμβόλια

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο για τον κορωνοϊό

Η αρμόδια αρχή της Ινδίας έδωσε την έγκρισή της για έκτακτη χρήση του πρώτου εμβολίου DNA για την Covid-19. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το τριών δόσεων εμβόλιο ZyCoV-D αποτρέπει τη νόσηση με συμπτώματα στο 66% των εμβολιασμένων, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται ο κατασκευαστής, Cadila Healthcare. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει μέχρι και 120 εκατ. δόσεις του δεύτερου ινδικού εμβολίου για τον κορωνοϊό κάθε χρόνο.

Προηγούμενα εμβόλια DNA λειτουργούσαν καλά σε ζώα μα όχι σε ανθρώπους.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο αυτό

  • Το DNA και το RNA είναι δομικά στοιχεία της ζωής: Μόρια που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες που περνιούνται από τους γονείς στα παιδιά. Όπως και άλλα εμβόλια, ένα εμβόλιο DNA όταν χορηγείται εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αντιμετωπίζει τον πραγματικό ιό.
  • Το ZyCoV-D χρησιμοποιεί πλασμίδια, ή μικρούς δακτυλίους DNA, που περιέχουν γενετική πληροφορία, ώστε να στείλει πληροφορίες στα κύτταρα για την «πρωτεΐνη- ακίδα», την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να «γαντζώνεται» και να εισέρχεται σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα περισσότερα εμβόλια για τον κορωνοϊό λειτουργούν δίνοντας στο σώμα οδηγίες για τη δημιουργία ενός τμήματος της πρωτεΐνης αυτής, ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα και να εκπαιδεύει τον εαυτό του στην αντιμετώπιση του ιού.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο DNA για ανθρώπους κατά της Covid-19. Υπάρχουν κάποια εμβόλια DNA που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, πχ, για χρήση σε ζώα- ωστόσο πάνω από 160 διαφορετικά εμβόλια DNA δοκιμάζονται σε ανθρώπους στη χώρα. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τον καρκίνο ή τον HIV.

  • Επίσης το ZyCoV-D είναι το πρώτο εμβόλιο της Ινδίας για τον κορωνοϊό άνευ βελόνας: Χορηγείται μέσω ενός «injector» χωρίς βελόνα, που διεισδύει στο δέρμα μέσω υγρού, στέλνοντας το εμβόλιο στον επιθυμητό ιστό.

 Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο για τον κορωνοϊό

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Επιστήμονες λένε πως τα εμβόλια DNA είναι σχετικά φθηνά, ασφαλή και σταθερά. Μπορούν επίσης να αποθηκεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες- 2 με 8 βαθμούς Κελσίου. Η Cadila Healthcare λέει πως το εμβόλιό της έχει δείξει «καλή σταθερότητα» στους 25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ωστόσο εμβόλια DNA για μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Όπως λένε γιατροί, σε ζώα λειτουργούν καλά, μα δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας σε ανθρώπους. Επίσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο απαιτεί τρεις δόσεις αντί για τις συνηθισμένες δύο- αν και ο κατασκευαστής εξετάζει το ενδεχόμενο δύο δόσεων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share