Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Νίκος Τζανάκης - Κορωνοϊός: Πρόταση για διπλή μάσκα – Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

«Είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών»

23 Αυγούστου 2021 08:57
Νίκος Τζανάκης - Κορωνοϊός: Πρόταση για διπλή μάσκα – Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων και η μετάλλαξη Delta που έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πέσει στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος. Γι’ αυτό ευθύνεται ο εμβολιασμός αλλά και ότι νοσούν νέα άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να μπαίνουν στο νοσοκομείο» είπε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Νίκος Τζανάκης Κορωνοϊός

Ο κ. Τζανάκης τόνισε για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι σε μεγάλο ποσοστό. Άνω των 50 ετών η εμβολιαστική κάλυψη είναι αξιοσέβαστη, αν και όχι επιθυμητή. Περίπου 1,5-2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος, και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα» πρόσθεσε. Αναφορικά με το τείχος ανοσίας τόνισε ότι για να απαλλαγούμε από την πανδημία απαιτείται 80-85% εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες. «Είναι πολύ δύσκολο να πάμε στο 85%. Εγώ θα είμαι πολύ ικανοποιημένος με ένα 75%».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι στις ΜΕΘ και όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι. «Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλια μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση».

Κορωνοϊός – Τζανάκης: Δεν αποκλείεται η επιστροφή μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.

«Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Π.χ η πρόταση είναι να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα γιατί το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα» σημείωσε.

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων με αφορμή και την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή» είπε.

Κοζάνη: Μοναστήρι απαγορεύει την είσοδο σε πιστούς που φορούν μάσκες

Την είσοδο των πιστών που φορούν μάσκες για την προστασία τους από τον κορωνοΐό απαγορεύει η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου στην Εορδαία Κοζάνης.

Έχουν μάλιστα τοποθετηθεί δύο μεγάλα πανό πάνω από την κεντρική είσοδο του Ιερού Ναού του μοναστηριού με το μήνυμα "Απαγορεύεται η είσοδος σε όσους φορούν μάσκες".

O γέροντας του μοναστηριού τονίζει ότι το πανό αφορά στη Μονή, η οποία διοικείται με νόμους εκκλησιαστικούς και όχι με νόμους πολιτικούς.

"Δεν λέμε μη φοράτε μάσκα. Μιλάμε συγκεκριμένα για τη Μονή. Ας έρθουν να μου κόψουν και το κεφάλι" πρόσθεσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share