Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παράνοια: Ζήτησαν από Μητροπολίτη να παραιτηθεί... επειδή πιστεύει στα εμβόλια!

Τα λόγια στερεύουν...

23 Ιουλίου 2021 10:23
Παράνοια: Ζήτησαν από Μητροπολίτη να παραιτηθεί... επειδή πιστεύει στα εμβόλια!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η παράνοια τελειωμό δεν έχει σε αυτή την χώρα, ειδικά στην εποχή του κορωνοϊού, αφού χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, όπου αντιεμβολιαστές ζήτησαν από τον Μητροπολίτη Κοζάνης, Παύλο, να παραιτηθεί επειδή έκανε το λάθος... να πιστεύει στα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της Κοζάνης, οι διαδηλωτές σταμάτησαν και στην οδό Χαρισίου Μεγδάνη, έξω από το ιστορικό επισκοπείο και την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, αν και την καλύτερη απάντηση στους ίδιους έχει να προσφέρει ο Γιώργος Γιαννόπουλος.

Εκεί φώναξαν το «παραιτήσου» για τον μητροπολίτη Παύλο. Να σημειωθεί, πως ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος δε διαμένει στο επισκοπείο, αλλά στο «ιερό κάθισμα», το οποίο βρίσκεται στη Νέα Νικόπολη.

Κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι: Είναι 3 εκατομμύρια και καθυστερούν το τέλος της πανδημίας

Ο κορωνοϊός έχει ξεκινήσει και πάλι την επίθεσή του στην χώρα μας, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να επικρατεί, αλλά περίπου τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας παραμένουν αυτή τη στιγμή ανεμβολίαστοι, εμποδίζοντας το τείχος ανοσίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να φτάσει περίπου στο 80%.

Ετσι, το πώς θα ξεκινήσει και θα κυλήσει το Φθινόπωρο, που θα ανοίξουν και τα σχολεία και οι δραστηριότητες θα επιστρέψουν «εντός», κρίνεται αβέβαιο και είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή (217) συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, διαπιστώθηκε μια ήπια προς το παρόν, αλλά ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Ενώ οι γιατροί που παρεμβαίνουν στις τηλεοράσεις επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Αυτό προκύπτει και στατιστικά αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gr αλλά και από τα όσα δήλωσε σήμερα Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, πάνω από 5.520.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 4.730.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος…

Σε κάθε περίπτωση πάντως η μερική ανοσία που έχει επιτευχθεί, μας έχει προστατεύσει από τα χειρότερα σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη, τουλάχιστον όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τους θανάτους και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Ο λόγος που δε θέλουν να εμβολιαστούν

Η παρουσία αυτού του σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού που αρνείται ακόμα να εμβολιαστεί σίγουρα θα έχει επιπτώσεις πολύ σύντομα στις αντοχές του ΕΣΥ. Γιατί μπορεί σήμερα, στην καρδιά του καλοκαιριού, οι νέες μολύνσεις να αφορούν κυρίως νέους, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες η εικόνα θα είναι διαφορετική και θα ακολουθήσουν οι μολύνσεις των πιο ηλικιωμένων. Όπως λένε χαρακτηριστικά ορισμένοι γιατροί στα δελτία ειδήσεων, οι νέοι θα επιστρέψουν με τη νόσο από τα νησιά και θα κολλήσουν την γιαγιά και τον παππού…

Και δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις, και σε αυτές τις ηλικίες τα ποσοστά εμβολιασμών, δεν είναι τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το 30% των πολιτών άνω των 80 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που μεταφράζεται σε 175.000 ανθρώπους. Αντίστοιχα ένα ποσοστό της τάξης του 20% στην ηλικία των 70-79 ετών δεν έχει εμβολιαστεί, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 200.000 άτομα αυτής της κατηγορίας παραμένουν ευάλωτα στον ιό. Και δυστυχώς η πρόβλεψη είναι ότι το φθινόπωρο, όλοι ή σχεδόν όλοι θα κολλήσουν.

Η πιο ανησυχητική περίπτωση είναι η ομάδα των 50-59 ετών, που είναι και δραστήριοι οικονομικά και εδώ ειναι σχεδόν μισό εκατομμύριο οι ανεμβολίαστοι.

Η απαίτηση να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος μίλησε υπέρ της επέκτασης του μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, παιδιά, φοιτητές, φαντάρους και ναυτικούς. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε, «ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;»

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι βλέπει τον εμβολιασμό «ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία. Είναι μια απόδειξη ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες της συμβίωσης εν κοινωνία και κατά κάποιο τρόπο δεν δεχόμαστε να θέσουμε την ζωή του συνανθρώπου μας σε διακινδύνευση. Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα νομικό, συνταγματικό καθήκον, εγώ το βλέπω ως μια ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, θρησκευτική επιταγή αν θέλετε για ορισμένους από τους συνανθρώπους μας, μια άγραφη επιταγή για όσους ανθρώπους ζουν μέσα σε μια κοινωνία, είναι αναγκασμένη η κοινωνία, να προχωρήσει σε μέτρα. Όπως, για όλα τα θέματα προχωρά η κρατική εξουσία στην λήψη μέτρων για αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι σωστό, τι λάθος, τι υποχρέωση και τι καθήκον». «Εγώ θυμάμαι όταν πήγα να καταταγώ στο Ναυτικό, σήκωσα το μανίκι μου, μού έκαναν εμβόλιο, ούτε με ρώτησε κανένας, ούτε υπήρχε καμιά αμφισβήτηση, μάς έβαζαν στην σειρά και μάς έκαναν εμβόλιο», συμπλήρωσε.Για τη συνταγματικότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ο Π. Πικραμμένος εκτίμησε ότι «κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό, θα το κρίνουν εντέλει τα δικαστήρια, υπάρχει μια αρχή κρίσεως με την απόφαση που έγινε για την ΕΜΑΚ, όπου εκεί αναφέρεται ότι πρέπει να υποχωρήσει το ατομικό δικαίωμα προ των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος για λόγους προστασίας της υγείας, που προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος». «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι προκαταλαμβάνω ή ότι ξέρω κάτι παραπάνω, απλώς εκφράζω την νομική μου άποψη, ότι είναι προφανές ότι ένα πρώτο δείγμα μας δίνει η απόφαση για την ΕΜΑΚ, από κει και πέρα είναι θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας και το δικαστήριο θα κρίνει σε κάθε περίπτωση αν το μέτρο είναι ανάλογο, δεν είναι ανάλογο και τα λοιπά», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ υποχρεωτικότητας και εξαναγκασμού. «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά, είναι άλλο πράγμα η υποχρεωτικότητα και είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι σου επιβάλλει η κρατική εξουσία να κάνεις κάτι, αλλά είναι όπως λέμε στα λατινικά “lex minus quam perfecta”, δηλαδή δεν σου ασκεί κάποιος σωματική βία, έχεις άλλες συνέπειες δευτερευούσης μορφής, άρα δεν μιλάμε για εξαναγκασμό, έμμεση ψυχολογική βία υπάρχει, αλίμονο. Μα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει, για εμένα που έχω εμβολιαστεί, ο ανεμβολίαστος δεν μου ασκεί ψυχολογική βία; Δεν πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς», ανέφερε.

Για πιθανές προσφυγές στα δικαστήρια, πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, απάντησε ότι «το δικαστήριο θα κρίνει την αναλογικότητα των μέτρων. Στα δικά μου μάτια, είναι πρόδηλη η υποχώρηση του ατομικού δικαιώματος απέναντι στο γενικότερο συμφέρον. Ως προς τις συνέπειες για κάθε ομάδα, εκεί είπα ότι θα κριθεί βάσει της αρχής της αναλογικότητας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share