Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Φωτιές: Σήμερα η πρώτη πληρωμή στους πυρόπληκτους – Τα τρία βήματα για την αίτηση

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης υποβλήθηκαν 550 αιτήσεις

20 Αυγούστου 2021 08:17
Φωτιές: Σήμερα η πρώτη πληρωμή στους πυρόπληκτους – Τα τρία βήματα για την αίτηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για σήμερα δρομολογείται η πρώτη πληρωμή στους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών. Η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, arogi.gov.gr άνοιξε από την Τετάρτη 18 Αυγούστου και από την πρώτη στιγμή δέχεται τις δηλώσεις των δικαιούχων.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (19.08) έχουν ήδη υποβληθεί 550 αιτήσεις που αφορούν όλες τις κατηγορίες της πρώτης αρωγής και αντιστοιχούν σε άμεση οικονομική ενίσχυση κοντά στα 3 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους.

Η στήριξη στους πληγέντες περιλαμβάνει:

  • την πρώτη οικονομική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες,
  • απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ,
  • επιδότηση στέγασης.

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημιάς που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές.

πληρωμή στους πυρόπληκτους  Σχίνος

Στην ενιαία ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που -σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο- η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Τα τρία βήματα για την αίτηση

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXIS. Έτσι ταυτοποιείται αυτός που διεκδικεί την προκαταβολή και γίνεται και ο έλεγχος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφορία, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση, ποια είναι τα στοιχεία του ακινήτου κλπ.

Σε δεύτερο στάδιο ο πυρόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Θα υπάρχουν ξεχωριστά πεδία στην ηλεκτρονική αίτηση: άλλο για τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή), άλλο για τους ενοικιαστές (αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) κι άλλο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο τέλος ο πυρόπληκτος θα επιλέγει υποβολή κι αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, η αίτηση θα γίνεται δεκτή. Οι προκαταβολές θα εκταμιεύονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η αίτηση.

Απαραίτητος είναι ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ).

πυρόπληκτοι φωτιά σπίτι

Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για:

  • Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής. Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.
  • Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.
  • Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.
  • Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023.
  • Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι άνοιξε πλατφόρμα arogi.gov.gr, στην οποία οι πυρόπληκτοι μπορούν να κάνουν αίτηση, για να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης των οικιών ή των επιχειρήσεων τους.

«Η πλατφόρμα https://arogi.gov.gr έχει ανοίξει. Οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές μπορούν, με μία αίτηση, να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης, ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share