Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Χρυσοχοϊδης για φωτιές στα Βίλια: Οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της - Εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο

Τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

19 Αυγούστου 2021 21:19
Χρυσοχοϊδης για φωτιές στα Βίλια: Οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της - Εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά στα Βίλια: Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στα μέτωπα των πυρκαγιών και στα Βίλια ειδικότερα, ενημέρωσε από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι σήμερα εκδηλώθηκαν 55 νέες δασικές πυρκαγιές και συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται 94 πύρινα μέτωπα.

Η πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, ειδικότερα, έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν μπορούμε όμως ακόμα να πούμε ότι βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Οι συνθήκες παραμένουν αντίξοες, όμως τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει. Ωστόσο τεράστια ανατροπή έχουμε στην υπόθεση του 14χρονου που κατηγορείται για τις φωτιές στο Θεολόγο.

Επί τόπου βρίσκονται 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Στην αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων της επόμενες ώρες.

Λέκκας - Γκουρμπάτσης για φωτιά στα Βίλια: Σε κατάσταση ανάγκης η περιοχή για άλλες 2-3 μέρες - Στη θάλασσα θα σβήσει

Η αλλαγή κατεύθυνση του ανέμου δυσκολεύει τα πράγματα στα Βίλια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υποστήριξε ότι αυτές τις μέρες παρατηρείται ένα αέναο παιχνίδι μεταξύ φωτιάς, αέρα, μορφολογίας εδάφους, δάσους και καύσιμης ύλης. Αυτό έχει οδηγήσει σε αποτυχία όλα τα προγνωστικά μοντέλα σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι τις επόμενες 2-3 μέρες η περιοχή θα παραμείνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επισήμανε επίσης πως ήδη έχει καταστραφεί μια τεράστια έκταση σε κομβικό σημείο της Αττικής.

«Δεν βοηθάνε οι άνεμοι»

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι οι βόρειοι άνεμοι των πέντε μποφόρ δεν βοηθάνε την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τα βόρεια, προς την περιοχή που έχει ήδη καεί, αλλά την κατευθύνουν προς τα νότια που υπάρχει παρθένο δάσος. «Είμαστε σε μια κομβική στιγμή που ανάλογα με την πορεία του αέρα και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επιχειρούντων μένει να δούμε το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λέκκας.

Γκουρμπάτσης: Θα χρειαστούν πάνω από 10 ημέρες για να ελεγχθεί η φωτιά στα Βίλια

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, εξέφρασε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη. «Στη θάλασσα βλέπω να σβήνει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να κάνουν πλήρη κατάσβεση, μόνο αναχαιτίζουν και επιβραδύνουν το μέτωπο», το οποίο μπορεί να το σβήσει «μόνο η μπότα του πυροσβέστη».

Σημείωσε ότι εάν είχαν κινητοποιηθεί άμεσα οι αναγκαίες επίγειες δυνάμεις και τα πτητικά μέσα «θα την προλαβαίναμε τη φωτιά από την αρχή», λέγοντας πως όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο, «ξεκίνησε σε μια έκταση λιγότερη από 4 τετραγωνικά, ακριβώς στο δρόμο».

«Εκεί χάνουμε πάντα το παιχνίδι. Δεν υπάρχει άμεση κινητοποίηση. Το ίδιο συνέβη σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Γεράνεια», επισήμανε, προσθέτοντας πως «όλα είναι θέμα σχεδιασμού σε επίπεδο πρόληψης, να προλάβεις την πυρκαγιά από την έναρξη». Στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση από έμφορτα αεροσκάφη, όπως προβλέπεται για τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού».

Αντιπυρικές ζώνες

Χαρακτήρισε «ουτοπία» τις αντιπυρικές ζώνες. «Έχει υπερεκτιμηθεί η χρησιμότητά τους. Η φωτιά αν είναι μεγάλη τις περνάει με τις καύτρες που πετάγονται στα 800 μέτρα όταν φυσάει άνεμος 6 και 7 μποφόρ, και νομίζουν οι άνθρωποι ότι ενεργούν εμπρηστές». Πρόσθεσε, δε, ότι μάταιες οι υπερπροσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι στο μέτωπο, κόβοντας για παράδειγμα δέντρα την τελευταία στιγμή, αναφέροντας πως «αν έχει ένταση η πυρκαγιά, θα περάσει».

Ο κ. Γκουρμπάτσης επέρριψε ευθύνες στους αρμόδιους, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν το νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Έμεινε στα χαρτιά και εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος που ίσχυε την περίοδο που είχαμε το Μάτι».

Μίλησε για «κυκεώνα» και «αλαλούμ», τονίζοντας ότι τον Μάιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «ακύρωσε τον εαυτό της, κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 18 περιοχές της Αττικής, την αρχαία Ολυμπία, το Σέιχ Σου και άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μαζέψουν την καύσιμη ύλη». «Δεν γίνονται αυτά μέσα στην αντιπυρική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ισχύει από το 1998 αποδείχθηκε ατελέσφορο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό. Η Πολιτεία πρέπει να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Από εκεί ξεκινούν τα λάθη και οι καταστροφές», κατέληξε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

 Λέκκας - Φωτιά στα Βίλια: Σε κατάσταση ανάγκης η περιοχή για άλλες 2-3 μέρες

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share