Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Φωτιά στο Θεολόγο: Ανατροπή με τον 14χρονο που κατηγορείται για τις φωτιές

«Δεν το έχω κάνει εγώ» λέει τώρα ο ανήλικος

19 Αυγούστου 2021 20:07
Φωτιά στο Θεολόγο: Ανατροπή με τον 14χρονο που κατηγορείται για τις φωτιές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά στο Θεολόγο: Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή ο 14χρονος που θεωρείται ύποπτος ως υπεύθυνος για τις φωτιές στον Θεολόγο και ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία. Το παιδί, συνοδεία των γονιών του, ανθρώπων του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα το μεσημέρι της Πέμπτης (19/8), λίγο μετά τις 12:15.

Ο 14χρονος κατηγορείται για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 5 μέχρι τις 17 Αυγούστου στο Θεολόγο Μαλεσίνας. Τα δεδομένα από το προηγούμενο 24ωρο, ωστόσο, έχουν αλλάξει, καθώς οι πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα lamiareport.gr, θέλουν στην κατάθεσή του, αλλά και ενώπιον του εισαγγελέα, να μην παραδέχεται την εμπλοκή του στην εκδήλωση των πυρκαγιών.

Ωστόσο, οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι κακουργηματικές και παραπέμφθηκε σε τακτική ανακρίτρια. Παράλληλα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας διέταξε να γίνει παιδοψυχιατρική εκτίμηση στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Η διαδικασία προβλέπει τη μεταφορά του στο νοσοκομείο των Αθηνών, συνοδεία κοινωνικής λειτουργού, εφόσον είναι ανήλικος και έχοντας πρώτα αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Επίσης ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Ζεκεντές, ζήτησε προθεσμία για να υπάρξει χρόνος, ώστε να μελετηθεί το κατηγορητήριο και να ετοιμάσουν την απολογία τους. Όπως δήλωσε στο LamiaReport, το απολογητικό υπόμνημα θα κατατεθεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (20/8), παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στις 5 το απόγευμα δεν είχε στα χέρια του τη δικογραφία .

Οι γονείς του μικρού με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο που ορίστηκε για τις 7 Οκτωβρίου 2021. Αντίθετα, οι κατηγορίες που βαραίνουν τον 14χρονο είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς οι πράξεις που του αποδίδονται, εκτός από τις πολύ μεγάλες υλικές ζημιές που προκάλεσαν, έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, από πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες και ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ, βρισκόταν επί 12 ημέρες καθηλωμένος στην περιοχή, προσπαθώντας να προστατέψουν την περιοχή από πράξεις εμπρησμού.

Οι Έλληνες στα δύσκολα είναι πάντα ενωμένοι - Πάνω από $500.000 συγκέντρωσαν οι ομογενής της Αυστραλίας για τους πυρόπληκτους

Σε λειτουργία η πλατφόρμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους - Έως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, για την αποζημίωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τις φωτιές που ξέσπασαν από τις 27 Ιουλίου και έως τις 13 Αυγούστου, άνοιξε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (19.08.2021) όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και από τη στιγμή που θα κατατεθούν, μπορούν να τροποποιηθούν μόνο μέσα στην ίδια μέρα.

Μέσω της πλατφόρμας, όλοι όσοι επλήγησαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών.

αποζημίωση πυρόπληκτοι

Οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

  • προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,
  • την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
  • οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή,
  • οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

  • 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
  • 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις, και
  • 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανά ακίνητο την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Οι ενοικιαστές

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

  • Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
  • Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση- δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
  • Από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εντός της ίδιας ημέρας.
  • Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.
  • Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με qr code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.Φωτιές: «Πράσινο φως» για την πλατφόρμα αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - Η αίτηση και τα ηλεκτρονικά βήματα
TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share