Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Φωτιά στη Μάνη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Επιχειρούν εναέρια μέσα

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ανατολική Μάνη

19 Αυγούστου 2021 09:04
Φωτιά στη Μάνη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Επιχειρούν εναέρια μέσα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μαίνεται η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη απέναντι στις φλόγες. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξέσπασε, αργά το απόγευμα της Τετάρτης 19 Αυγούστου, στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ της Λάγιας και της Τσικαλιάς, του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν όλο το βράδυ για να περιορίσουν την έκτασή της.

Φωτιά στη Μάνη: Πέταξαν τα εναέρια με το πρώτο φως της ημέρας

Έντεκα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους, ένα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές επιχειρούν συνεχώς, ενώ συνδράμει και η Αυτοδιοίκηση. Από νωρίς το πρωί, γίνεται και αεροπυρόσβεση με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου και ενός αεροπλάνου, τύπου πετζετέλ.

φωτιά στη μάνη

Σε λειτουργία η πλατφόρμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους - Έως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, για την αποζημίωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τις φωτιές που ξέσπασαν από τις 27 Ιουλίου και έως τις 13 Αυγούστου, άνοιξε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (19.08.2021) όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και από τη στιγμή που θα κατατεθούν, μπορούν να τροποποιηθούν μόνο μέσα στην ίδια μέρα.

Μέσω της πλατφόρμας, όλοι όσοι επλήγησαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών.

αποζημίωση πυρόπληκτοι

Οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

 • προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,
 • την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
 • οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή,
 • οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

 • 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
 • 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις, και
 • 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανά ακίνητο την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Οι ενοικιαστές

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

 • Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.
 • Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση- δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Υπενθυμίζεται ότι:

 • Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου.
 • Από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εντός της ίδιας ημέρας.
 • Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.
 • Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με qr code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.Φωτιές: «Πράσινο φως» για την πλατφόρμα αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - Η αίτηση και τα ηλεκτρονικά βήματα
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share