Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κόλαση στα Βίλια: Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί - Εφιαλτικό σενάριο για τη Μάνδρα

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

19 Αυγούστου 2021 07:29
Κόλαση στα Βίλια: Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί - Εφιαλτικό σενάριο για τη Μάνδρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλο ένα δύσκολο βράδυ στα Βίλια, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η μεγάλη μάχη είναι να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις. Τα μέτωπα όπου ρίχνεται το βάρος της κατάσβεσης είναι στις περιοχές Παλαιοκούνδουρα, Άγιο Γεώργιο και Καραούλι και μέσα στο δάσος στο όρος Πατέρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για απειλή της Μάνδρας, αν δεν περιοριστεί το πύρινο μέτωπο άμεσα.

Περίπου στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης (19.08.2021) και ενώ η φωτιά στα Βίλα καίει για τέταρτη μέρα, σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα για να ξεκινήσουν τη μεγάλη μάχη τους για να τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι στρέφουν τη φωτιά νότια, προς την Οινόη, την Θέα και το Παλαιοχώρι. Δεν απειλείται ο οικισμός στα Βίλια.

βίλια εκκενώνονται οικισμοί

Εκκένωση οικισμών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ περίπου στις 07:15 εκκενώνονταν οι οικισμοί Καραούλι, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Αγία Σωτηρία.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Πανόραμα, ενώ νωρίτερα αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα για να ζητήσουν από κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή Τιτάν. Σύμφωνα με το MEGA πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Βίλια: 427 πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά

Για να περιορίσουν τη φωτιά στα Βίλια επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Επί τόπου βρίσκονται 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Από αέρος επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες Beriev-200.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύει ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η νύχτα ήταν κόλαση στα Βίλια και την ευρύτερη περιοχή. Με κάθε μέσο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές αλλά και Πολωνούς πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά, ώστε να σωθούν σπίτια που κινδύνευαν μέσα στον οικισμό και τα κατάφεραν.

Φωτιά στα Βίλια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους

Δύσκολο το βράδυ που πέρασε για τα Βίλια. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς -σχεδόν 17 χλμ- συνεχίζει να πνέει ανεξέλεγκτο. Οι εστίες που καίνε είναι πολλές και η επιχείρηση κατάσβεσης από εδάφους δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν αγροτοδασικοί δρόμοι.

Σύμφωνα με το Mega οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Η αγωνία τους είναι έντονη για το τι πρόκειται να συμβεί καθώς η φωτιά μαίνεται για τέταρτη μέρα.

Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν αυτή τη στιγμή και στρέφουν τη φωτιά νότια, προς την Οινόη, την Θέα και το Παλαιοχώρι.

Νωρίτερα χθες το βράδυ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό των Βιλίων, όπου και κάηκαν δύο σπίτια και αγροικίες. Πολλοί κάτοικοι μάλιστα έκοψαν θάμνους και δέντρα με πριόνια για να μην περάσει η φωτιά τον επαρχιακό δρόμο στην είσοδο των Βιλίων, σε μια απόσταση 200-300 μέτρων από το κέντρο του οικισμού.

φωτιά βίλια σπίτι

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share