Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Σαρώνει τη χώρα - Οι δέκα κόκκινες περιοχές

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

19 Αυγούστου 2021 07:18
Κορωνοϊός: Σαρώνει τη χώρα - Οι δέκα κόκκινες περιοχές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει για την επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την ανησυχία να εντείνεται για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση το φθινόπωρο. Ήδη αναμένεται η επιστροφή των εκδρομέων και το πώς θα επηρεάσει τη διασπορά, καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες είναι πολλά.

Χθες (18.08) καταγράφηκαν 3.442 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 25 και οι διασωληνωμένοι τους 282. Πολλές είναι οι περιοχές που βράζουν. Συγκεκριμένα η Αττική έχει 818 κρούσματα κορωνοϊού, η Κρήτη 361 (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο είναι σε μίνι lockdown έως τις 25 Αυγούστου) και η Θεσσαλονίκη 319.

κορωνοιος κόκκινες περιοχές

Η έκθεση του ΕΟΔΥ χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για δέκα περιοχές που η κατάσταση είναι δύσκολη. Το θέμα της θετικότητας είναι πολύ κρίσιμο το «όριο συναγερμού» (3%) έχουν ξεπεράσει πολλές περιοχές ενώ 10 βρίσκονται στο 4% ή το ξεπερνούν, σε μία εικόνα που αποκλίνει σημαντικά από εκείνη της περασμένης εβδομάδας. Τότε, μόλις 6 περιφερειακές ενότητες (η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και τα Χανιά) υπερέβαιναν το 3%, γεγονός όχι αμελητέο, βέβαια, καθώς υποδεικνύει μεγάλη διασπορά του ιού.

Οι δέκα κόκκινες περιοχές είναι:

  • Νάξος 9,60%
  • Πάρος 5,78%
  • Ρόδος 4,27%
  • Τήνος 4,09%
  • Χανιά 4,59%
  • Μύκονος 6,04%
  • Καβάλα 4%
  • Ικαρία 4,73%
  • Θεσπρωτία 4,57%
  • Ηράκλειο 4,13%

Η Νάξος είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο, όπως φαίνεται από την παραπάνω 10άδα, κάτι που θα διαμορφώσει τις σκέψεις για ένα ενδεχόμενο μίνι lockdown.

Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται διαρκώς όπως και εισαγωγές, με τα νούμερα να εκτινάσσονται σε 282 και 290 αντίστοιχα, ενώ ένα μήνα πριν πριν (18 Ιουλίου) ήταν 123 και 109.

Κορύφωση πανδημίας μέσα στον Αύγουστο - Σε ποιες περιοχές εκτοξεύεται το ιικό φορτίο

Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης. Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.

Το αντίθετο συμβαίνει ωστόσο στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου.

«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

 Κορύφωση πανδημίας μέσα στον Αύγουστο

Μανωλόπουλος: Δύσκολη η ανοσία τέλη Αυγούστου

Στην ίδια εκπομπή ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Για τις νοσηλείες εμβολιασμένων ο καθηγητής εξήγησε ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share