Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ως την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τις φωτιές – Εικόνες από δορυφόρο

Εντυπωσιακές εικόνες του καπνού

17 Αυγούστου 2021 12:18
Ως την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τις φωτιές – Εικόνες από δορυφόρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντυπωσιακές εικόνες του καπνού από τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια καταγράφηκαν από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, σήμερα το πρωί. Ο καπνός φαίνεται να φτάνει τουλάχιστον έως τις δυτικές ακτές της Κρήτης, όπου και συναντά αραιές νεφώσεις που καλύπτουν την περιοχή.

Όσον αφορά την εξέλιξη των ανέμων στην περιοχή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ.

 Ως την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τις φωτιές – Εικόνες από δορυφόρο

Σε εξέλιξη η φωτιά

Σημειώνεται ότι η φωτιά στα Βίλια είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα. Οι ενεργές εστίες εντοπίζονται κυρίως σε δύσβατα σημεία, κάτι το οποίο δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά προς Πόρτο Γερμενό.

Στη φωτιά στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, οχτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6 ελικόπτερα και 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200.

Η φωτιά στα Βίλια από ψηλά: Βίντεο από την καμπίνα του πιλότου του Be-200

Συγκλονίζουν εικόνες μέσα από την καμπίνα του Be-200 που επιχειρεί στη φωτιά στα Βίλια.

Το ρωσικό «θηρίο» Be-200 έχει ριχτεί από το πρωί στη μάχη με τις φλόγες στα Βίλια Αττικής, όπου από χθες μαίνεται μεγάλη φωτιά.

Σημειώνεται πως ρωσικές διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Be-200 στην Τουρκία δεν επηρέασε τις επιχειρήσεις του Beriev στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο

Στο σημείο για κατάσβεση επιχειρούν και τα ρωσικά Ilyushin Il-76 και Mi-8.

Όσον αφορά το Ilyushin, οι τεράστιες ταχύτητές του σε συνδυασμό με τη μεγάλη του χωρητικότητα, το καθιστούν ένα πανίσχυρο «όπλο» ενάντια στις φωτιές.

Μάλιστα, χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για γεμίσει τα ντεπόζιτά του με 42 τόνους νερό καθώς ανεφοδιάζεται και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα.

Συνεχίζεται η φωτιά σε διάφορες περιοχές

Η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια συνεχίζεται, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Δευτέρας.
Μάλιστα, έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι των οικισμών Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι ύστερα από σχετικό μήνυμα του 112 και, πλέον, γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε οι φλόγες να μην κατευθυνθούν και στο Πόρτο Γερμενό.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, εντολή εκκένωσης δόθηκε και στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα προληπτικά λόγω των καπνών, όπως και στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης.

 Η φωτιά στα Βίλια από ψηλά: Βίντεο από την καμπίνα του πιλότου του Be-200

Φωτιά στα Βίλια: Μεγάλη «μάχη» να σωθεί η Δυτική Αττική - Εκκένωση σε άλλους τέσσερις οικισμούς και καταγγελία για εμπρησμό

Η φωτιά στα Βίλια μαίνεται για δεύτερη σερί ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν πολύ μεγάλη «μάχη» για τη διάσωση των πνευμόνων πρασίνου στη Δυτική Αττική, αφού το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε σε πευκόδασος στο όρος Πατέρα, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ενημερώνει για το τι συμβαίνει.

Στους οικισμούς για τους οποίους έχει δοθεί από χθες εντολή εκκένωση μέσω του 112 προστέθηκαν σήμερα λίγο μετά τις 6 το πρωί οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα με εντολή εκκένωσης προς τη Μάνδρα. Εχει εκκενωθεί και η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης.

Στην Κερατέα, κοντά στο Μαρκάτι η φωτιά είναι χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά, με μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται άμεσα, από συνολικά 104 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων και 34 οχήματα οι οποίοι έδωσαν μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

“Δόθηκε μεγάλος αγώνας όλη τη νύχτα στα Βίλια από τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν σε δύσβατα σημεία, όπου μόνο οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να επιχειρήσουν”, δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά. Ελπίδα μας είναι να μην είναι ισχυροί οι άνεμοι και από ότι φαίνεται θα διατηρηθούν έτσι και αυτό θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ευελπιστούμε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν κατά το δυνατό την πυρκαγιά για να γίνουν επίγειες επιχειρήσεις εκεί που δεν μπορούν τώρα. Δεν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή οικισμοί αλλά προληπτικά λόγω του καπνού εκκενώνονται είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Ερωτηθείς για τις ζημιές πρέπει να πέσει η φωτιά για να δούμε τι έχει γίνει. Για το ενδεχόμενο εμπρησμών σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για την περίπτωση της Κερατέας αλλά και για τα Βίλια δεν φαίνεται τυχαίο το ότι άναψε χθες. Και για τα Βίλια έχουμε καταγγελίες. Τα προανακριτικά της Πυροσβεστικής θα δώσουν απαντήσεις.

Στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν συνολικά 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων, οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 115 οχήματα, δυνάμεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκείνες που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία, 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Εμπρησμό« βλέπουν και στα Βίλια

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές επίγειες δυνάμεις και εθελοντές. Τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, σύμφωνα με τον Βασίλη Κόκκαλη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση τριών οικισμών και εκκένωση ενός οίκου ευγηρίας στον Άγιο Γεώργιο», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά αεροσκάφη πρόκειται να πετάξουν και να ξεκινήσουν τις εναέριες ρίψεις στις 8 το πρωί.

Θα πετάξουν και τα ρώσικα αεροσκάφη σύμφωνα με όσα γνωρίζει γύρω στις 8

«Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με τα δασαρχεία. Πρέπει αν γίνουν μελέτες και οι αντιπυρικές ζώνες να γίνουν τεράστιες», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Αυτή τη στιγμή εκκενώνονται οι οικισμοί Θέα, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρα και Παλαιοκούνδουρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας άφησε αιχμές πως οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

«Θα φανεί εάν είναι εμπρησμός ή όχι. Οι πυρκαγιές έπεσαν μαζί και είναι περιοχές που έχουν δάσος. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, σίγουρα», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share