Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η ενημέρωση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις φωτιές σε Βίλια και Κερατέα

Στα Βίλια επιχειρούν 240 πυροσβέστες - Μάχη να οριοθετηθεί η φωτιά στην Κερατέα

16 Αυγούστου 2021 21:06
Η ενημέρωση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις φωτιές σε Βίλια και Κερατέα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ενημέρωση για την εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πριν δώσει τις τελευταίες πληροφορίες για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο κ. Χρυσοχοΐδης απέστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο το μεσημέρι.

Ο υπουργός ανέφερε πως σήμερα ξέσπασαν 45 νέες πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται συνολικά 96 πυρκαγιές. Οι σημαντικότερες εστίες είναι στα Βίλια και στη Λαυρεωτική, σημείωσε και τόνισε πως γι’ αυτό και μέσω του 112 αποστείλαμε τρία μηνύματα για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι, Συντερίνα και για τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων και 40 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές, πυροσβέστες από διάφορες χώρες, μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντόνισε ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος κ. Στέφανος Κολοκούρης, πρόσθεσε. Όπως είπε, βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη λαυρεωτική, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την τελική οριοθέτησή της.

Στα Βίλια, δεν υπάρχει απειλή εναντίον οικισμών για την ώρα, ωστόσο, ο υπουργός θύμισε πως έχουν αποσταλεί πέντε μηνύματα 112 για την εκκένωση οικισμών. Στο σημείο επιχειρούν 240 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων και 82 οχήματα. Από αέρος, μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές, μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, ενισχύονται οι προσπάθειες για την διασφάλιση των οικισμών και την αποφυγή επέκτασης προς την πόλη των Βιλίων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως διερευνώνται τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, πιο δύσκολο είναι το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια, που καίει σε δύσβατη περιοχή, ενώ καλύτερη φαίνεται η εικόνα από την πυρκαγιά στην Κερατέα.

Φωτιά στην Κερατέα: Έφτασαν στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Φωτιά στην Κερατέα: Στιγμές απόλυτης αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι της Κερατέας, με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή το πρωί της Δευτέρας (16/8), με τις φλόγες να έχουν πλέον φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι εστίες είναι αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο δείχνει τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε είναι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο. Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό:

«Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share