Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας

«Μπαράζ» ελέγχων

15 Αυγούστου 2021 20:54
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λήγει αύριο Δευτέρα 16 Αυγούστου η προθεσμία που είχε δοθεί στο προσωπικό των μονάδων φροντίδας για να εμβολιαστούν υποχρεωτικά -έστω και με την πρώτη δόση εμβολίου- κατά του κορωνοϊού. Έτσι, άμεσα ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι σε δομές πρόνοιας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εργαζόμενοι.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί, οι κυρώσεις είναι αναστολή εργασίας για τον ίδιο - οι αντικαταστάτες θα προσλαμβάνονται με τρίμηνη σύμβαση-, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για τον εργοδότη, ο οποίος τον απασχολεί στην επιχείρησή του.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΕΔ) με σημερινή ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθετική ρύθμιση (αρ. 206 του Ν. 4820/2021), βάσει της οποίας το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, θα πρέπει να έχει λάβει την α΄ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και 16.08.2021, και για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης στο σύνολο της επικράτειας.

Από την ΕΕΔ επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εν λόγω υποχρέωση:

Τα πρόστιμα

  • Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

  • Ιδιωτικός Τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Το Σάββατο δημοσιεύτηκε νέα απόφαση στην οποία περιγράφεται αναλυτικά ποιοι εργαζόμενοι μπορούν και πώς να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ δίνεται και περιθώριο τριών εργάσιμων ημερών (έως και 18 Αυγούστου) για την κατάθεση των αιτήσεων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας

Αυτά είναι τα 5 μέρη που δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη

Μπαίνουμε σε λίγες ώρες στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και ενώ μετράμε αντίστροφα για το τέλος του καλοκαιριού στο μέτωπο του κορωνοϊού υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να ξαναδούμε γενικό lockdown. Η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει την οικονομία για χάρη των ανεμβολίαστων, που είναι αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Τα κακά νέα είναι ότι το νέο στέλεχος προελαύνει και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων δείχνουν ότι ο ιός έχει τέτοια δυναμική που μπορεί να φτάσουμε και τα 5000 κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες. Για να μην φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα λοιπόν που θα οδηγήσουν σε επιθετική αύξηση των διασωληνωμένων και της πίεσης στο ΕΣΥ η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τι αφορούν πλέον τους ανεμβολίαστους

Αυτά θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους οι οποίοι από Σεπτέμβρη θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα της επιλογής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών:

«Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει».

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους προσπαθώντας παράλληλα να πείσει όχι εκείνους που έχουν υιοθετήσει κάθε λογής θεωρία συνωμοσίας, αλλά εκείνους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Που δεν επιτρέπεται η είσοδος

Κι ένας καλός λόγος για να νικήσουν τις φοβίες τους και να εμβολιαστούν τελικά είναι και τα 5 μέρη που θα μπορούν να πηγαίνουν από Σεπτέμβρη. Γιατί σε αυτά τα 5 μέρη (επειδή ακριβώς μιλάμε για κλειστούς χώρους) θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους. Ποια είναι;

  • Καφετέριες και εστιατόρια

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

  • Μπαρ και κέντρα διασκέδασης
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφος
  • Κλειστά γήπεδα

Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς.

5 μέρη που δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη

Ανατροπή: Οι εμβολιασμένοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να μεταδώσουν τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Μπορεί τα εμβόλια του κορωνοϊού να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων, αναφορικά με το πώς νοσεί κάποιος, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί και να τη μεταδώσει.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πλέον οι ενδείξεις πως η πολύ μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξημένες πιθανότητες - σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές- να μολύνει έναν άνθρωπο (συνήθως χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα) και να μεταδοθεί ακόμη και από πλήρως εμβολιασμένους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο βαθμό συμβαίνει αυτό, με τις εκτιμήσεις να ανατριχιάζουν για όσους νοσούν.

Η επικρατούσα μέχρι πρόσφατα εικόνα ήταν ότι τα εμβόλια όχι μόνο προστατεύουν όσους εμβολιάζονται κατά της Covid-19 αλλά και ότι μειώνουν τη μετάδοση του ιού. Όμως, οι περισσότερες σχετικές μελέτες είχαν γίνει πριν η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Τώρα, σύμφωνα με το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έρχονται ενδείξεις από διάφορες χώρες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ορισμένων επιστημόνων: Η Δέλτα είναι πιθανότερο να μολύνει τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια να εξαπλωθεί μέσω και αυτών.

Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι, παρά την προστασία των εμβολίων, οι εμβολιασμένοι μπορεί να περάσουν τον ιό σε άλλους.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης των εμβολιασμένων λέγονται «breakthrough», επειδή ο κορονοϊός έχει διασπάσει την ανοσιακή προστασία του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Ο' Κόνορ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, «οι άνθρωποι που έχουν ιό Δέλτα και συμβαίνει να έχουν μόλυνση breakthrough, μπορούν να διαθέτουν πραγματικά υψηλά επίπεδα του ιού, συνεπώς μπορεί άθελά τους να τον εξαπλώσουν σε άλλους».

Η νεότερη ανακοίνωση των ΗΠΑ

Τα πρόσωπα το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων είναι εξασθενημένο θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν τρίτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19 προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία τους έναντι της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).

«Η χώρα έχει εισέλθει σε ακόμη ένα νέο κύμα της πανδημίας» και ο FDA «έχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της ασθένειας», ανέφερε η μεταβατική επικεφαλής του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων, η Τζάνετ Γούντκοκ.

Στις ΗΠΑ έχουν λάβει μέχρι σήμερα άδεια επείγουσας χρήσης και χορηγούνται τα εμβόλια των Moderna, Pfizer/BioNTech (δύο δόσεις) και Johnson & Johnson (μονοδοσικό).

Μερικές ακόμη χώρες, κυρίως το Ισραήλ, η Γερμανία και η Χιλή, έχουν αρχίσει ήδη ή σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα να χορηγούν τρίτη δόση εμβολίων στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού εγείρει κίνδυνο η υγειονομική κρίση να αναζωπυρωθεί.

Οι χώρες αυτές αψηφούν την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να υπάρξει μορατόριουμ στη χορήγηση τρίτων δόσεων ως τουλάχιστον τα τέλη του Σεπτεμβρίου ώστε να μπορέσουν να διανεμηθούν μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων σε χώρες όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν έχει προχωρήσει.

Η επιστημονική κοινότητα παραμένει στο μεταξύ ακόμη διχασμένη όσον αφορά την αξία της αναμνηστικής, ή ενισχυτικής, τρίτης δόσης των εμβολίων για την COVID-19 σε όσους δεν έχουν συννοσηρότητες ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του στις ΗΠΑ έχουν επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, κάτι που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share