Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανατριχιαστική εκτίμηση: 1 στους 10 από όσους νοσούν με κορωνοϊό θα έχει για πάντα προβλήματα

Ένας ακόμη λόγος για εμβολιασμό

13 Αυγούστου 2021 10:22
Ανατριχιαστική εκτίμηση: 1 στους 10 από όσους νοσούν με κορωνοϊό θα έχει για πάντα προβλήματα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ανατριχιαστική εκτίμηση ανέφερε η Ματίνα Παγώνη για όσους νοσούν από κορωνοϊό, με την ίδια να τονίζει πως το 10% μπορεί να μείνει με προβλήματα στην υγεία του για μια ζωή.

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Mega, τη στιγμή που υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων, εστίασε σε όσους ταξιδεύουν υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είναι προσεκτικοί. «Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

«Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα», είπε.

Εστιάζοντας σε όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά είπε πως το 97% από αυτούς δεν έχει εμβολιαστεί.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Delta που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι» είπε.

«Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία», προειδοποίησε.

«Από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν νοσήσει, ένα ποσοστό άνω του 10% έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή. Θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι από γιατρούς συνεχώς. Πολλοί έχουν χάσει γεύση και όσφρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μελέτες που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η μνήμη.

Η νόσος κάνει πολλές επιπλοκές σε πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, σε όλα τα όργανα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Κάθε άρρωστος είναι μια ειδική περίπτωση. Βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι καινούργιο», εξήγησε η κ. Παγώνη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν.

Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη

Ο κορωνοϊός φαίνεται να λυγίζει το σύστημα υγείας στην Κρήτη, που τη δεδομένη στιγμή νοσηλεύει 183 ασθενείς, με τους 25 να βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ ορισμένοι διακομίζονται και σε άλλα ιδρύματα.

Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οι ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Νεάπολης ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι, σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης. Στο νοσοκομείο Χανίων σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών.

Αναλυτικά:

  • Νοσοκομείο Χανίων: Νοσηλεύονται 56 συνολικά ασθενείς – 51 στην κλινική και 5 στην ΜΕΘ.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 17 ασθενείς – 15 στην κλινική και 2 στην ΜΕΘ.
  • ΠΑΓΝΗ: 59 νοσηλευόμενοι – 47 στην κλινική και 12 στην ΜΕΘ.
  • Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου: 40 ασθενείς – 34 στην κλινική και 6 στην ΜΕΘ.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 2 ασθενείς στην κλινική.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 2 ασθενείς στην κλινική.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 1 ασθενής στην κλινική.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων, ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Κώστας Τερζάκης, τόνισε ότι η ΜΕΘ covid έχει 100% πληρότητα, ενώ στα Χανιά έγιναν, το τελευταίο 24ωρο, έξι νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο της πόλης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share