Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Μπεχράκης: Διπλή χειρουργική μάσκα αν μαίνεται στην περιοχή μας μεγάλη φωτιά

Καμπανάκι κινδύνου για τα air condition

5 Αυγούστου 2021 14:19
Παναγιώτης Μπεχράκης: Διπλή χειρουργική μάσκα αν μαίνεται στην περιοχή μας μεγάλη φωτιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκρηκτικό είναι το μείγμα της αφόρητης ζέστης και του καπνού από τις φωτιές. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού μέσω κλιματιστικών, ειδικά σε μεγάλα κτίρια, όπως υπηρεσίες και ξενοδοχεία.

«Φυσικά και μεταφέρουν όλους τους ιούς. Έχει αποδειχθεί ότι γίνεται αερογενής μεταφορά ιικού φορτίου από το ένα δωμάτιο στο άλλο, εάν δεν υπάρχει καλή συντήρηση. Εάν τα φίλτρα ανανεώνονται τακτικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αυτά τα φαινόμενα είναι λίγα», τόνισε.

φωτιά μάσκα

Προσοχή με τα air condition

Ο καθηγητής εξήγησε πώς μπορούν τα κλιματιστικά να μας εκθέσουν στα αιωρούμενα σωματίδια που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα μετά από μεγάλες πυρκαγιές. Επισήμανε ότι τα air condition που ανανεώνουν τον αέρα από τον εξωτερικό χώρο -και όχι αυτά που κάνουν ανακύκλωση του αέρα- δεν μας προστατεύουν από αυτά τα σωματίδια όπως συνέβη στην Αττική, μετά την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

«Τα φίλτρα αδυνατούν να συγκρατήσουν τόσο μικρά σωματίδια. Όταν μαίνεται στην περιοχή μας μια μεγάλη φωτιά, πρέπει να φοράμε διπλή χειρουργική μάσκα ακόμη και μέσα στο σπίτι το οποίο δεν αεροστεγώς κλεισμένο. Ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες», επισήμανε.

«Το κλιματιστικό δεν θεωρείται ότι είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα κεντρικά σε κτίρια, διότι η συντήρηση των αεραγωγών σε ένα τεράστιο κτίριο, δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε. Βλάπτουν αυτά που είναι κακά συντηρημένα», εξήγησε.

Σοκάρει ο Ευθύμιος Λέκκας: Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στη Βαρυμπόμπη! «Πυριτιδαποθήκη» όλη η Ελλάδα

Για τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας, με πιο σοβαρά τις τελευταίες ώρες της Εύβοιας και της Ηλείας, καθώς και για την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, μίλησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών. Ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Συνεπώς, είπε, τα φυτά ήταν έτοιμα για ανάφλεξη.

Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων τριών ημερών τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη.

«Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα πεδίου που κάναμε στη Βαρυμπόμπη ήταν ότι οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. Από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων φαίνεται πως η θερμοκρασία έφτασε τους 600 βαθμούς Κελσίου». Ο κ. Λέκκας σημείωσε, επίσης, ότι «πρέπει να επιβληθεί με νόμο η αφαίρεση κομμένων δέντρων δίπλα από κατοικίες».

Τέλος, για το πώς ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία και θα τα εξετάσουν τις επόμενες ώρες, προκειμένου να συνθέσουν την εικόνα της αρχής της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της τις πρώτες ώρες.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ανατριχιαστικό video από drone δείχνει την καταστροφή!

εράστια θλίψη προκαλούν οι εικόνες που τραβήχτηκαν από drone πάνω από τη Βαρυμπόμπη την οποία έπληξε η καταστροφική φωτιά την Τρίτη!

Σπίτια, επιχειρήσεις και δάσος έγιναν στάχτη, συνθέτοντας το θλιβερό σκηνικό της επόμενης ημέρας.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Το χρονικό της φωτιάς

Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και μεγάλη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής, αφού μετέτρεψε σε στάχτες έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου. Η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα από το 112, ενημέρωσε τους κατοίκους σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες να εκκενώσουν ενώ, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ, η φωτιά επεκτάθηκε δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου συνέδραμαν ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Αργά το απόγευμα, διακομίστηκαν με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Λόγω της έκτακτης κατάστασης, σε εφημερία τέθηκαν τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ.

Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πόρτα-πόρτα επισκέπτονταν τους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους. Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ενώ εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες καθώς και μεγάλο τμήμα του Κρυονερίου, υπήρξε ανησυχία για τα λεγόμενα «βασιλικά κτήματα» στο Τατόι. Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share