Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Προσοχή! Έτσι πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στις πυρκαγιές!

Αποπνικτική ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο

4 Αυγούστου 2021 15:14
Προσοχή! Έτσι πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στις πυρκαγιές!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο προκαλώντας παράλληλα τις ιδανικές συνθήκες για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα.

Μάλιστα όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται σε μέγιστο βαθμό εξαιτίας της κίνησης των παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων στην Αττική.

To Αστεροσκοπείο Αθηνών τονίζει ότι η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Μάλιστα στους πολίτες του Λεκανοπεδίου προτείνει να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες ειδικά στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5.

πυρκαγιές κλιματιστικό

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες είναι βλαβερές για τους ανθρώπους.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.

Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Πώς να λειτουργείτε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καλό θα ήταν να περιορίσουν όλοι οι κάτοχοι οχημάτων τις μετακινήσεις τους αλλά αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό τότε προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Αν τώρα κάποιο από τα άτομα που επιβαίνει στο όχημα ανήκει σε ευαίσθητες ομάδες καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει και επιπλέον μάσκα για να προστατευθεί από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση μικροσωματιδίων και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου. Άλλωστε ο κορωνοϊός έχει εξοικειώσει όλους τους ανθρώπους με τη χρήση της μάσκας…

Νίκος Χαρδαλιάς για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη: "12.500 στρέμματα έγιναν στάχτη, 76 σπίτια με σοβαρές ζημιές, 82 αυτοκίνητα κάηκαν ολοοσχερώς"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ο Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε ενημέρωση για τα μέτωπα της πυρκαγιάς λέγοντας ότι είναι σε ύφεση.

Στη Βαρυμπόμπη, τα τέσσερα μέτωπα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν περιοριστεί σε ένα, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια, καθώς υπάρχει νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο χωριό Κουρκουλοί.

Νίκος Χαρδαλιάς για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι κάηκαν 12.500 στρέμματα ενώ μία πρώτη εκτίμηση για τις ζημιές είναι 76 σπίτια με σοβαρές και 15 σπίτια με μερικές ζημιές, ακόμα ζημιές έχουν υποστεί 27 επιχειρήσεις, ενώ 82 οχήματα εχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ 64 οχήματα μερικές ζημιές.

Ακόμα είπε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο.

Άσχημη εξέλιξη: Φουντώνει ξανά η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Έντονες αναζωπυρώσεις

Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστικές καθώς έντονες είναι οι αναζωπυρώσεις αυτήν την ώρα στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, συγκεκριμένα στις Αδάμες, όπως μετέδωσε το Open.

Στο σημείο επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να περιορίσουν το μέτωπο.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με καλύτερους οιωνούς για την πορεία της κατάσβεσης και όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» παρουσία του πρωθυπουργού, από τα τέσσερα ενεργά μέτωπα, στις 10 το πρωί είχε απομείνει μόνο ένα. Στην προσπάθεια από την αυγή συμβάλλουν και τα εναέρια μέσα και στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός και του τελευταίου μετώπου.

Άσχημη εξέλιξη: Φουντώνει ξανά η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Έντονες αναζωπυρώσεις

Για την πορεία της κατάσβεσης της φωτιάς αναμένεται στις 13:00 έκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Από την πυρκαγιά οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζώα κάηκαν, ενώ από τις πύρινες γλώσσες δεν γλίτωσαν περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η επόμενη μέρα - Παντού αποκαΐδια άφησε η πύρινη λαίλαπα!

Θλίψη και σπαραγμό προκαλεί η επόμενη μέρα στη Βαρυμπόμπη. Εκεί που άλλοτε υπήρχε πράσινο και δάσος σήμερα υπάρχει μόνο στάχτη και μαύρο.

Η πύρινη λαίλαπα άφησε νεκρό τοπίο, με τους πυροσβέστες να δίνουν ακόμα μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα, σπίτια κάηκαν και οι κάτοικοι πάλεψαν χθες και συνεχίζουν να παλεύουν και σήμερα για να σώσουν τις περιουσίες τους. Κάποιοι είδαν τους κόπους ετών να τους καταπίνει η φωτιά, άλλοι είδαν τις φλόγες να καίνε τα αγαπημένα τους τετράποδα. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, η ατμόσφαιρα αποπνιχτική...

Δείτε τις σπαρακτικές φωτογραφίες στο Athensmagazine.gr:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share