Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024

"Στους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος" - Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί

Πώς θα εξελιχθεί ο καύσωνας το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου - Οι περιοχές στην Αττική με την περισσότερη ζέστη

1 Αυγούστου 2021 15:38
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο λόγω του ακραίου καύσωνα, ο οποίος θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός τη Δευτέρα (2/8), ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν για ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου της δημόσιας τηλεόρασης, Σάκη Αρναούτογλου, οι συνθήκες καύσωνα θα διαρκέσουν όλο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ πολύ δύσκολες ημέρες αναμένονται να είναι η Τετάρτη (3/8) και η Πέμπτη (4/8). Ωστόσο από την μεριά του χθες ο Γιάννης Καλλιάνος τόνισε ότι "Από Δευτέρα έρχεται το κυρίως γεύμα".

Αναλυτικά η ανάρτηση του μετεωρολόγου

«Η εξέλιξη της καιρού κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαήμερου του Αυγούστου! Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να παρατηρηθούν την ερχόμενη Τρίτη, ενώ δύσκολες δείχνουν και η ερχόμενη Τετάρτη αλλά και η Πέμπτη!

Συγκρατημένα αισιόδοξα τα στοιχεία για σταδιακή υποχώρηση της παρατεταμένης και ιδιαίτερα έντονης αφρικάνικης ζέστης από κει και μετά, παρόλη την όποια και πάλι μικρή γενικά άνοδο φαίνεται να ξαναπαρουσιάζει πρόσκαιρα ο υδράργυρος προς τα τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Αυγούστου! Καλό μήνα σε όλες και σε όλους!»

Σάκης Αρναούτογλου για καύσωνα: «Αστική Θερμική Νησίδα θα χτυπήσει την Ελλάδα» - Οι περιοχές στην Αττική με την περισσότερη ζέστη (photo)

Καιρός: Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για «εξαιρετικά έντονο φαινόμενο της Αστικής θερμικής Νησίδας!» και σημειώνει πως η θερμοκρασιακή διαφορά μέσα στη νύχτα μεταξύ Ηλιούπολης και Ιπποκράτειου Πολιτείας στην Αττική ήταν στους 14 βαθμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη τα στοιχεία επιμένουν ότι η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Δευτέρα 2 Αυγούστου, οπότε και αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες με 44 και πιθανόν τοπικά 45 στον θεσσαλικό κάμπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

«Ποιες περιοχές είχαν την περισσότερη δροσιά αλλά και την περισσότερη ζέστη τη νύχτα που μας πέρασε στην Αττική;», σημειώνει ακόμη και αναρτά έναν πίνακα με τις ελάχιστες θερμοκρασίες στην Αττική:

Σε μια δεύτερη ανάρτησή του σημειώνει πως «188 από τους 432 μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σήμερα το πρωί θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά τόπους στην Αττική και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου ο υδράργυρος δεν κατάφερε να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών!!!».

Καύσωνας: Τι είναι η Αστική Θερμική Νησίδα

Σύμφωνα με το meteo.gr, ως Αστική Θερμική Νησίδα (ΑΘΝ) αναφέρεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία που παρατηρείται εντός μιας αστικής περιοχής είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή των περι-αστικών ή υπαίθριων/αγροτικών περιοχών που την περιβάλλουν (Εικόνα 1). Η ένταση του φαινομένου ορίζεται ως η διαφορά της αστικής θερμοκρασίας από την αντίστοιχη περι-αστική ή υπαίθρια/αγροτική.

Το φαινόμενο της ΑΘΝ αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκύπτει λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο τοπικό κλίμα.

Ειδικότερα, η δημιουργία του φαινομένου σχετίζεται πρωτίστως με τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά και τη γεωμορφολογία μιας περιοχής, οι οποίες προκύπτουν λόγω της αντικατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από δομικά υλικά (π.χ., άσφαλτος και τσιμέντο).

Οι τεχνητές επιφάνειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλότερο δυναμικό αποθήκευσης θερμότητας, η σύνθετη γεωμετρία των δρόμων και των κτιρίων, το μειωμένο ποσοστό βλάστησης και οι ανθρωπογενείς εκπομπές θερμότητας (π.χ., κλιματισμός) επηρεάζουν μια σειρά από φυσικές διεργασίες, όπως το ενεργειακό ισοζύγιο του εδάφους, οδηγώντας τελικά σε ένα πιο θερμό περιβάλλον.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share