Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Νεκρή φώκια - Αλόννησος: «Στιγματίζεται το νησί - Οργή από τους κατοίκους»

Τι λέει ο πρόεδρος Mom για τον «Κωστή»

26 Ιουλίου 2021 10:40
Νεκρή φώκια - Αλόννησος: «Στιγματίζεται το νησί - Οργή από τους κατοίκους»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοκ και αποτροπιασμός για τη νεκρή φώκια με ψαροντούφακο στην Αλόννησο.

«Είναι μια πράξη που δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί έγινε. Είναι μια πράξη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι τέτοιου είδους πράξεις να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να τιμωρούνται οι ένοχοι», δήλωσε στο Open ο Πάνος Δενδρινός, πρόεδρος της Mom.

O πρόεδρος της εταιρείας μελέτης και προστασίας Μεσογειακής Φώκιας, μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο», αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία της Αλοννήσου στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι διότι στιγματίζεται ένα ολόκληρο νησί. Ήταν η μασκότ του νησιού. Όλοι είχαν δει τη φώκια αυτή», είπε ο κ. Δενδρινός.

Αναφερόμενος στον «Κωστή» ο πρόεδρος της Mom τόνισε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο είδος φώκιας που ζει στη Μεσόγειο.

«Παγκοσμίως δεν υπάρχουν πάνω από 700 – 800 ζώα και στην Ελλάδα ζει το 50% του πληθυσμού. Άρα η χώρα μας έχει, στην ουσία, την ευθύνη για την προστασία του είδους. Και το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές προστασίας αυτού του είδους. Εδώ και χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί τέτοιο φαινόμενο. Από όλες τις πλευρές είναι ένα ακατανόητο και λυπηρό γεγονός»

Αλόννησος: Νεκρή η διάσημη φώκια του νησιού - Την σκότωσαν με ψαροντούφεκο

Δολοφονημένος, έχοντας μέσα στο δέρμα του μία βέργα από ψαροντούφεκο βρέθηκε το Σάββατο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια της Αλοννήσου. Η φώκια ήταν ιδιαίτερα αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους για την κοινωνικότητά του. Στην περιοχή ήδη έχει γίνει κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δράστη.

Όπως αναφέρει η Οργάνωση MoM: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακία δεν έχει όρια. H νεαρή αρσενική φώκια "Κωστής" (μασκώτ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι».

Χτυπήθηκε με ψαροντούφεκο

Και συνεχίζει: «Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό»

φώκια αλόννησος κωστής

Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MoM αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον "Κωστή".

Η Οργάνωση υπογραμμίζει ότι αυτός που προέβη στην αποτρόπαια πράξη προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του.

Και επισημαίνει: «Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε:

Τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι.

Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές».

Τέλος, η MοM προχωράει από την πλευρά της σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share