Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οριστικό: Υποχρεωτικό το εμβόλιο σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό

Η ηλικιακή ομάδα που κάνει τη διαφορά

22 Ιουλίου 2021 19:19
Οριστικό: Υποχρεωτικό το εμβόλιο σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Υποχρεωτικό φαίνεται πως θα γίνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με τον Παναγιώτη Πικραμμένο να εκφράζει την πεποίθηση, ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε «ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία... Αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία»;. Ο κ. Πικραμμένος είπε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα μπορούσε να επεκταθεί σε ομάδες, όπως οι δάσκαλοι, τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες, τη στιγμή που φαίνεται πως θα υπάρξει ακόμη και τρίτη δόση του εμβολίου.

Στο ερώτημα εάν ο πολίτης που θα θέλει να προσληφθεί σε μια επιχείρηση, δημόσια ή ιδιωτική, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έδωσε θετική απάντηση και έδωσε το εξής παράδειγμα, «πώς δεν σας επιτρέπεται να οδηγείτε χωρίς δίπλωμα; Είναι θεμιτή υποχρέωση σε μια περίοδο πανδημίας και το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό. Αυτή είναι η προσωπική γνώμη μου».

Μιλώντας γενικότερα για τον εμβολιασμό, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι «εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία. Είναι μια απόδειξη ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες της συμβίωσης εν κοινωνία και κατά κάποιο τρόπο δεν δεχόμαστε να θέσουμε την ζωή του συνανθρώπου μας σε διακινδύνευση. Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα νομικό, συνταγματικό καθήκον, εγώ το βλέπω ως μια ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, θρησκευτική επιταγή αν θέλετε για ορισμένους από τους συνανθρώπους μας, μια άγραφη επιταγή για όσους ανθρώπους ζουν μέσα σε μια κοινωνία, είναι αναγκασμένη η κοινωνία, να προχωρήσει σε μέτρα. Όπως, για όλα τα θέματα προχωρά η κρατική εξουσία στη λήψη μέτρων για αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι σωστό, τι λάθος, τι υποχρέωση και τι καθήκον».

«Εγώ θυμάμαι όταν πήγα να καταταγώ στο Ναυτικό, σήκωσα το μανίκι μου, μου έκαναν εμβόλιο, ούτε με ρώτησε κανένας, ούτε υπήρχε καμιά αμφισβήτηση, μας έβαζαν στην σειρά και μας έκαναν εμβόλιο». τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «Κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό, θα το κρίνουν εν τέλει τα δικαστήρια, υπάρχει μια αρχή κρίσεως με την απόφαση που έγινε για την ΕΜΑΚ, όπου εκεί αναφέρεται ότι πρέπει να υποχωρήσει το ατομικό δικαίωμα προ των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος για λόγους προστασίας της υγείας, που προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος», ωστόσο εκτίμησε πως θα υπάρξουν σχετικές προσφυγές στην δικαιοσύνη. «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι προκαταλαμβάνω ή ότι ξέρω κάτι παραπάνω, απλώς εκφράζω την νομική μου άποψη, ότι είναι προφανές ότι ένα πρώτο δείγμα μας δίνει η απόφαση για την ΕΜΑΚ, από κει και πέρα είναι θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας και το δικαστήριο θα κρίνει σε κάθε περίπτωση αν το μέτρο είναι ανάλογο, δεν είναι ανάλογο και τα λοιπά».

Όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, «δεν πρέπει να μπερδεύουμε δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά, είναι άλλο πράγμα η υποχρεωτικότητα και είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι σου επιβάλλει η κρατική εξουσία να κάνεις κάτι, αλλά είναι όπως λέμε στα λατινικά «lex minus quam perfecta», δηλαδή δεν σου ασκεί κάποιος σωματική βία, έχεις άλλες συνέπειες δευτερευούσης μορφής, άρα δεν μιλάμε για εξαναγκασμό, έμμεση ψυχολογική βία υπάρχει, αλίμονο. Μα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει, για εμένα που έχω εμβολιαστεί, ο ανεμβολίαστος δεν μου ασκεί ψυχολογική βία; Δεν πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς». Το δικαστήριο θα κρίνει την αναλογικότητα των μέτρων.

Για το μέτρο της υποχρεωτικότητας στα δικά μου μάτια, είναι πρόδηλη η υποχώρηση του ατομικού δικαιώματος απέναντι στο γενικότερο συμφέρον. Ως προς τις συνέπειες για κάθε ομάδα, εκεί είπα ότι θα κριθεί βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Στην ΕΜΑΚ, όπου για παράδειγμα, η συνέπεια της λήψεως του μέτρου ήταν να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, αυτό εκρίθη ότι τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Για το μέτρο της αναστολής εργασίας, «εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη, θα τασσόμουν ότι είναι συνταγματικώς ανεκτό», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος. «Για να ισοδυναμεί με απόλυση θα πρέπει να εκτείνεται σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, γιατί θα κριθεί επανειλημμένως. Δεν έχω προλάβει να δω την τροπολογία αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη, μια αναστολή που εκτείνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι ανεκτή, μια αναστολή η οποία υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα κριθεί πάλι από το δικαστήριο, ενδεχομένως δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Θα το δούμε στην πράξη».

Η ηλικιακή κατηγορία που κάνει τη διαφορά

Στην νέα ενημέρωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Αρχικά κανε μια αναφορά στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι «αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αυτό που επείγει είναι ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 40 ετών τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εχουμε μετατόπιση σε μεγαλύτερες ηλικίες τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη αλλαγή σκηνικού που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες. Σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70% ενώ κάθε μέρα γινόταν περίπου 129 εισαγωγές τη μέρα. Συνολικά σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται πάνω από 1.000 άτομα, είπε.

Στην συνέχεια τόνισε πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν στο 12% στην Περιφέρεια, ενώ τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν. Ακόμη ανέφερε πως σε περιοχές όπου οι περισσότεροι που μολύνονται είναι νεότερης ηλικίας, η νυχτερινή διασκέδαση αναφέρεται ως η πιο πιθανή μορφή έκθεσης στον ιό.

«Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την βρετανική», είπε ακόμα και τόνισε πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν να γίνονται δύο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους στον τουρισμό.

Ακόμη συνέστησε στους νέους που γυρνούν από διακοπές να μην εφησυχάζουν με το αρνητικό self test που χρειάζονται για να μπουν στο πλοίο της επιστροφής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share