Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Κι άλλο «τσίμπημα»: Τρίτη δόση του εμβολίου το Σεπτέμβριο

Λίγο μετά τα μπάνια... κλείνουμε ξανά ραντεβού

21 Ιουλίου 2021 21:32
Κι άλλο «τσίμπημα»: Τρίτη δόση του εμβολίου το Σεπτέμβριο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές φαίνεται πως θα χρειαστεί να κάνουμε άλλο ένα... τσίμπημα, αφού για το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Star, τον Αύγουστο θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς. Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί και θα ακολουθήσουν μετά σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους προς του νεότερους.

Η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, τη στιγμή που αναζητούνται κι άλλα «όπλα» εναντίον του φονικού ιού.

Μελετάται επίσης να σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη χειρότερη από τη Δέλτα, τα πράγματα στις αρχές της νέας χρονιάς θα θυμίζουν πλέον πολύ την κατάσταση προ κορωνοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτό θα συμβεί στο σώμα μας 4 χρόνια μετά το εμβόλιο - Πόσο κρατούν τα αντισώματα αν νοσήσουμε

Απαντήσεις στις απορίες για τον εμβολιασμό έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο και για το τι συμβαίνει στο σώμα μας μακροπρόθεσμα, μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτό που θα συμβεί είναι ακριβώς το ίδιο που θα συμβεί αν κολλήσει κάποιος με φυσικό τρόπο κορωνοϊό. Αλλά όπως εξήγησε αμέσως μετά, κανείς δεν αναρωτιέται τις επιπτώσεις από την νόσηση, τη στιγμή που ακόμη και άπιστοι σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Online και στην ερώτηση τι απαντάει στους ανθρώπους που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο λέγοντας «αν εμβολιαστώ, αφού δεν έχει δοκιμαστεί, τι θα γίνει 4 χρόνια μετά», απάντησε:

«Όταν εμβολιάζεται κάποιος, ο οργανισμός εκτίθεται σε μια πρωτεΐνη, στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού. Ας υποθέσουμε ότι δεν εμβολιαστείς, και κολλήσεις φυσικά κορωνοϊό και αναρρώσεις. Τότε θα έχεις εκτεθεί και στην πρωτεΐνη ακίδα που σε εκθέτει το εμβόλιο, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορονοιού. Φοβάται κανένας Έλληνας που κόλλησε και ανάρρωσε, τι θα συμβεί σε 4 χρόνια μετά επειδή έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα; Ούτε ένας. Γιατί αν εμβολιαστώ θα πάθω κάτι;» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τι ισχύει για τον μακροχρόνιο κορωνοϊό

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ συζήτηση για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από την νόσηση με κορωνοϊό. Οι ασθενείς που εμφανίζουν τη λεγόμενη μακρά Covid έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 συμπτώματα, στη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη μέχρι σήμερα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του UCL.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο EClinicalMedicine του Lancet, συμμετείχαν 3.762 ασθενείς από 56 χώρες και οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 203 συμπτώματα σε 10 συστήματα οργάνων. Από αυτά, 66 συμπτώματα παρακολουθήθηκαν για επτά μήνες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση, κακουχία μετά την άσκηση (η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή διανοητική άσκηση) και γνωστική δυσλειτουργία, που συχνά ονομάζεται «εγκεφαλική ομίχλη».

Από το ποικίλο εύρος συμπτωμάτων, άλλα περιελάμβαναν: οπτικές ψευδαισθήσεις, τρόμο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, αύξηση παλμών, προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, έρπητα ζωστήρα, απώλεια μνήμης, θολή όραση, διάρροια και εμβοές (βούισμα στο αυτί).

Τα αντισώματα αν «κολλήσουμε» διαρκούν μέχρι και για 9 μήνες

Όταν ο πρώτος Ευρωπαίος πέθανε από COVID-19 στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 στην πόλη Vo στην επαρχία της Πάδοβας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας έσπευσαν στην πόλη για να ελέγξουν και τους 3.275 κατοίκους. Τα ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα ελήφθησαν από 2.812 κατοίκους (85,9%) σε 9 ημέρες, ενώ το 71,5% του πληθυσμού συμμετείχε σε μια δεύτερη εξέταση επιχρίσματος.

Εκείνη την εποχή, η μελέτη επιβεβαίωσε τον φόβο ότι πολλοί άνθρωποι στο Vo το 42,5% ήταν ασυμπτωματικοί και ως εκ τούτου δεν κατάλαβαν ότι μετέδιδαν τον ιό. Αυτή η γνώση αποτέλεσε τη βάση για τα εκτεταμένα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τους κατοίκους τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές εμπορικές δοκιμές για την αναζήτηση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στα δείγματα αίματος.

Τον Νοέμβριο διαπιστώθηκε ότι το 98,8% των κατοίκων εξακολουθούσαν να έχουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2. Η συγκέντρωση είχε μεν μειωθεί ελαφρώς, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η προστασία των αντισωμάτων έναντι της νέες λοίμωξης διαρκούσε τουλάχιστον 9 μήνες.

Επιπλέον, σε μια εξέταση της ανοσοποιητικής κατάστασης σε ολόκληρο τον πληθυσμό έδειξε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν υψηλότερος στις οικογένειες σε ποσοστό 26%. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη υπερ-μεταδοτών. Συνολικά, το 79,1% των λοιμώξεων προκλήθηκε έτσι από το ένα πέμπτο των πιο μολυσματικών ατόμων.

Ωστόσο, σε αριθμητικούς όρους, οι περισσότερες από τις λοιμώξεις εμφανίστηκαν εκτός των οικογενειών. Αυτές οι περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν ως επί το πλείστων ακόμη και μέσω εξετάσεων. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια επιδημία με SARS-CoV-2 δύσκολα μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικές δοκιμές και περιορισμούς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share