Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Γεωργιάδης: «Ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση»

Η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο

17 Ιουλίου 2021 13:33
Γεωργιάδης: «Ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Αν κάποιος υπάλληλος, με την επιλογή του να μην εμβολιαστεί, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ένας σπουδαίος λόγος για να απολυθεί», υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός εξήγησε πως όταν μια επιχείρηση βγάζει σε αναστολή έναν εργαζόμενό της, ακόμα και με στέρηση μισθού, θα πρέπει να προσλάβει κάποιον άλλον. «Αν η αναστολή είναι επ’ αόριστον και τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να χάσει τη δουλειά του ο εργαζόμενος που προσελήφθη στη θέση του; Δηλαδή, ο άνθρωπος που εμβολιάστηκε θα χάσει τη δουλειά του για τον άνθρωπο τον ανεύθυνο που δεν εμβολιάστηκε;»

Διερωτήθηκε, επίσης, για το θέμα της ασφάλισης από τη στιγμή που ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή. «Πώς θα τον ασφαλίσω, αν δεν παρέχει υπηρεσία;»

Διευκρινίσεις για την επιχείρηση

Επεσήμανε, δε, ότι η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο άνευ αποζημίωσης για σπουδαίο λόγο. «Ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως το καλύτερο θα ήταν να μην απολυθεί κανείς, ειδικά αν μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις όπως η τηλεργασία. «Για να φτάσουμε στην απόλυση θα πρέπει η επιχείρηση να έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια».

Τέλος, δήλωσε βέβαιος ότι η κοινωνία μας δεν πρόκειται να επιτρέψει οι λίγοι ανεύθυνοι να καταστρέψουν τους πολλούς υπεύθυνους.

Γεωργιάδης: «Ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση»

Εστίαση - Νέα μέτρα: Τι ισχύει για είσοδο σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ

Αλλαγές φέρνει η ΚΥΑ στα κέντρα διασκέδασης και την εστίαση διχάζοντας τους επιχειρηματίες με τους ανεμβολίαστους πελάτες.

Μόνο εμβολιασμένους έναντι του κορονοϊού ή όσους έχουν νοσήσει δέχονται από την Παρασκευή 16 Ιουλίου τα οι ανοιχτοί – υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, τα νυχτερινά κέντρα, και τα κλαμπ, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους όπως προβλέπει η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που δόθηκε, χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πελάτες κατά την είσοδό τους, οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.
μπαρ εστίαση νέα μέτρα
Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εστίαση: Τα νέα μέτρα

Επισημαίνεται ότι το μέτρο δεν αφορά τα μπαρ και την εστίαση, τα οποία θα μπορούν να επιλέγουν από μόνα τους -πάντα για τους εξωτερικούς χώρους- αν θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή μικτά, δηλαδή να δέχονται άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μόνο εμβολιασμένοι πολίτες ή άτομα που έχουν νοσήσει μπορούν να μπουν και στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, αλλά και σε γήπεδα, και θέατρα - κινηματογράφους. Σε όλους αυτούς τους χώρους οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποδείξεως στην είσοδο του μαγαζιού τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία θα ελέγχονται με την ειδική εφαρμογή Covid Free GR.

Η μέγιστη πληρότητα των αμιγών χώρων θα είναι στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους, που θα εκδίδεται με ευθύνη των γονιών τους.

Τι συμβαίνει με τους εξωτερικούς χώρους;

εστίαση νέα μέτρα

Στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αεριζόμενες στοές με ανοιχτές εισόδους και εξόδους, έχουν δικαίωμα να μπουν και πελάτες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους, ισχύει δηλαδή η μεικτή σύνθεση των μεικτών πελατών αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ανοιχτοί χώροι εστίασης – όπως τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια- θα λειτουργούν με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων, εκτός από τα γήπεδα, όταν λειτουργούν ως αμιγείς, θα μπορούν να έχουν 85% πληρότητα, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Όταν λειτουργούν όμως ως μεικτοί χώροι τότε προβλέπεται εκτός από υποχρεωτική χρήση μάσκας:

75% Πληρότητα για χώρους 70% Πληρότητα για χώρους 65% Πληρότητα για χώρους

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share