Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς

«Αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί, θα έχουμε προβλήματα»

17 Ιουλίου 2021 09:43
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σαφές ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς και πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός του εμβολιασμού.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως «ηθικό δικαίωμα του κράτους να περιορίζει την κυκλοφορία και την κοινωνική δραστηριότητα των εμβολιασμένων δεν υφίσταται».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς πλέον. Ήδη οι ανεμβολίαστοι υφίσταται περιορισμούς. Μόνοι τους το επέλεξαν. Δεν υπάρχει κανένα plan b. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

άδωνις γεωργιάδης εμβολιασμένοι

Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων για όσους δεν εμβολιάζονται, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από κάποια επιχείρηση, καθώς υπάρχει άρθρο στη νομοθεσία που ορίζει πως μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση.

«Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση για μη εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, είναι κάτι που συμβαίνει και όχι εφεύρεση δική μου. H κείμενη νομοθεσία υπάρχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Εάν ο εργαζόμενος το αμφισβητήσει, θα πάνε σε δικαστήρια. Συζητάμε για το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, αν δουλεύεις σε πόστο με επαφή με κόσμο, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε σχετικά:

«Εάν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του αμιγώς για εμβολιασμένους, και ένας-δυο εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση».

Εστίαση και Τουρισμός: Υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε έξι περιοχές

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό, στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης, υποχρεούνται να υποβάλλονται από το Σάββατο 17 Ιουλίου σε τεστ κορωνοϊού, δύο φορές την εβδομάδα. Τι αλλάζει στις κατασκηνώσεις.
Από σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης και σε τουριστικές επιχειρήσεις που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης.

Οι περιοχές αυτές είναι:

  • Μύκονος
  • Ρέθυμνο,
  • Ηράκλειο,
  • Ίος,
  • Σαντορίνη,
  • Πάρος.
εστίαση τουρισμός ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο έλεγχος θα γίνεται μία με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid test ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δηλώνεται το αποτέλεσμα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Δύο τεστ την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test), θα πρέπει να κάνουν επίσης και τα μη εμβολιασμένα μέλη επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Τι θα γίνει με τις κατασκηνώσεις

Ακόμη όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά επανεξετάστηκε και το υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.

Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.

κατασκήνωση ανεμβολίαστοι τουρισμός εστίαση

Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Εστίαση - Νέα μέτρα: Τι ισχύει για είσοδο σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ

Αλλαγές φέρνει η ΚΥΑ στα κέντρα διασκέδασης και την εστίαση διχάζοντας τους επιχειρηματίες με τους ανεμβολίαστους πελάτες.

Μόνο εμβολιασμένους έναντι του κορονοϊού ή όσους έχουν νοσήσει δέχονται από την Παρασκευή 16 Ιουλίου τα οι ανοιχτοί – υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, τα νυχτερινά κέντρα, και τα κλαμπ, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους όπως προβλέπει η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που δόθηκε, χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πελάτες κατά την είσοδό τους, οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.
μπαρ εστίαση νέα μέτρα
Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εστίαση: Τα νέα μέτρα

Επισημαίνεται ότι το μέτρο δεν αφορά τα μπαρ και την εστίαση, τα οποία θα μπορούν να επιλέγουν από μόνα τους -πάντα για τους εξωτερικούς χώρους- αν θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή μικτά, δηλαδή να δέχονται άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μόνο εμβολιασμένοι πολίτες ή άτομα που έχουν νοσήσει μπορούν να μπουν και στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, αλλά και σε γήπεδα, και θέατρα - κινηματογράφους. Σε όλους αυτούς τους χώρους οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποδείξεως στην είσοδο του μαγαζιού τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία θα ελέγχονται με την ειδική εφαρμογή Covid Free GR.

Η μέγιστη πληρότητα των αμιγών χώρων θα είναι στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους, που θα εκδίδεται με ευθύνη των γονιών τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share