Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022

Υποχρεωτικά τεστ για ανεμβολίαστους: Ποιοι εργαζόμενοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους

Για τους εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων σε έξι περιοχές

16 Ιουλίου 2021 09:28
Υποχρεωτικά τεστ για ανεμβολίαστους: Ποιοι εργαζόμενοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα self test και ένα rapid test θα κάνουν ανά εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση στα νησιά από το Σάββατο 17 Ιουλίου όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όπως και για τους εργαζόμενους στις κατασκηνώσεις της χώρας, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να καταχωρείτε στην πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών -μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής- που ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Μάλιστα, τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και στην Σαντορίνη, στην Πάρο και στην Ίο.

Υποχρεωτικά τεστ για ανεμβολίαστους: Ποιοι εργαζόμενοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους

Νέα μελέτη αξιολόγησης των τεστ: Πόσο ακριβή είναι τελικά τα rapid test;

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid tests), που δίνουν άμεσα αποτελέσματα στη διάγνωση της μόλυνσης από κορωνοϊό είναι γενικά αξιόπιστα, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Η αξιοπιστία τους είναι μεγαλύτερη -τουλάχιστον 90%- όταν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι υψηλό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη αξιολόγησης αυτών των τεστ. Επιπλέον, δες πού μπορείς να κάνεις δωρεάν rapid test.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν έξι γρήγορα τεστ με ευρεία κυκλοφορία στην αγορά και τα συνέκριναν με τα μοριακά τεστ τύπου PCR. Διαπιστώθηκε ότι τα γρήγορα τεστ έχουν «καλή» ευαισθησία (ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό) και «εξαιρετική» ειδικότητα (ικανότητα να διακρίνουν σωστά όσους δεν έχουν μολυνθεί).

Νέα μελέτη αξιολόγησης των τεστ: Πόσο ακριβή είναι τελικά τα rapid test;

Αντίθετα με τα μοριακά τεστ, που απαιτούν πολύπλοκο εργαστηριακό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, τα τεστ αντιγόνου μπορούν να γίνουν εύκολα επί τόπου, αν και δεν έχουν την ίδια ακρίβεια με τα μοριακά. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα γρήγορα τεστ έχουν ακρίβεια διάγνωσης της λοίμωξης Covid-19 από 65% έως 89%, η οποία αυξάνεται σε πάνω από 90%, όταν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι υψηλό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι ουσιώδης η σωστή χρήση αυτών των τεστ, όσον αφορά το βαθμό αξιοπιστίας τους, η οποία αυξάνει όταν αυτά τα τεστ γίνονται από ειδικούς. Πάντως, τόνισαν, ότι παρόλο που τα μοριακά τεστ είναι πιο ακριβή, τα rapid τεστ, χάρη στην ευκολία χρήσης τους και στο χαμηλό κόστος τους, είναι πολύ χρήσιμα στο να μειώνουν την μετάδοση του κορωνοϊού, ιδίως από ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι αλλιώς δεν θα γνώριζαν ότι έχουν μολυνθεί και έτσι εν αγνοία τους θα μόλυναν άλλους. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το όφελος «μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο να χαθούν θετικά κρούσματα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share